Kezelés adományozott petesejtekkel

Kezelés adományozott petesejtekkel

A meddőség kezelése adományozott petesejtekkel minden fiatal pár számára nagyon nehéz. Annak ellenére, hogy emocionális és erzelmi megterheléssel jár, valós esélyt kínál azon párok számára is, akiknek más lehetőségük nincs.

A petesejtek adományozása a meddőség kezelésének nagyon sikeres módja. Az adományozás Szlovákiában legális, önkéntes és biztonságos, anomimitási elven alapuló. A befogadó életkora nálunk nincs meghatározva, viszont az etikai határ 50 év.

 

Kinek megfelelő ez a típusú kezelés

Némely nő nem tud teherbe esni saját petesejtjeivel. Ez akkor fordulhat elő, ha a nő:

  • nem termel saját petesejteket
  • nem termel megfelelő minőségű petesejteket
  • öröklődő betegség hordozója.

 

Kik a petesejt donorok

A donorok olyan nők, akik nem idősebbek, mint 34 év, jelentkeztek központunkba és segíteni akarnak más nőkön. Minden donor legalább középiskolai végzettséggel rendelkezik. Többnyire viszont egyetemi hallgatók vagy anyák, akiknek már van saját gyermekük és így szeretnének segíteni más párokon. Minden donort alaposan választunk ki a lehető legjobb minőségű petesejt biztosítása érdekében.

Minden donornak teljesíteni kell a petesejt-adományozás szigorú kritériumait, nőgyógyászati, genetikai és endokrin vizsgálatokon kell átesnie. Ismételten negatív eredményeket kell hogy mutassanak a fertőző betegségekre való kivizsgálások során (HIV, hepatitisz B, C, szifilis). A családi anamnéziseikben nem fordulhatnak elő semmilyen veleszületett és genetikai fejlődési rendellenességek. Az adományozási programba csak azon donorok vannak felvéve, akik a felsorolt vizsgálatokat negatív eredménnyel zárják.

Gyakori kérdések

 

Kezelés folyamat adományozott petesejtekkel

  1. A donor petefészkének stimulációja és a megfelelő petesejt kivétele után a petesejtek megtermékenyődnek a befogadó partnernerének ondósejtjeivel. Friss vagy lefagyasztott ondósejteket egyaránt lehet használni.
  2. Az embrió áthelyezése az Ö természetes ciklusán belül történik, azon a napon, mely össze van hangolva az embrió fejlődési napjával és a menstruációs ciklus fázisának napjával. A ciklus második felében, az ovuláció után, gesztagén női hormonokat kezd majd szedni, mellyel felkészíti a méh nyálkahártyáját az embrió befogadására.
  3. Az áthelyezés után folytatja a gesztagén szedését (10 – 14 nap) egészen a hCG terhességi hormon szintjének leméréséig, mely a vérből kerül meghatározásra.

 

A kezelés garanciája

A megfelelő donort a befogadó elvárásai alapján választjuk ki (magasság, súly, haj- és szemszín, iskolai végzettség). Figyelembe vesszük a vércsoport összhangját is és az adományozó, illetve befogadó Rh faktorát is.

Minden befogadó legalább 2 kiváló  minőségű embrióra számíthat, mely kész az átültetésre. Az orvos javaslata alapján a kezelt pár dönthet, hány embrió átvitelére kerüljön sor. A maradék embrió(-k)lefagyasztódnak és lefagyasztva maradnak a befogadó további felhasználására.

 

Kapcsolat