Petesejtdonor akarok lenni

Miért ajándékozzon petesejtet

A gyermek a legnagyobb ajándék. De néha a természetnek nem sikerül, így a saját gyerek utáni vágy a bátorság és kitartás nagy próbájává válik. Saját petesejt adakozásával segíthet más párokon, akiknek más módon nem lehetne saját gyermekük. Egyidejűleg többet megtudhat saját reprodukciós egészségéről is, mivel bekerülni a donorprogramba csak úgy lehet, ha elvégzi a genetikai kivizsgálást, illetve a nemi betegségekre  és ováriumtartalékra irányuló ellenőrzést.

 

DONOR AKAROK LENNI

 

Ki adhat petesejtet

Szlovákiában a petesejt adományozása anonim, önkéntes és díjmentes. Az anonimitás kétoldalú. Ön nem tudja meg, hogy kinek ajándékozta a petesejtjeit, és a petesejt befogadója nem tudja meg, hogy kitől származnak. A Gyncare asszisztált reprodukciós központ a petesejt donorjainak egy sikeres petesejt adományozás után pénzbeli kompenzációt fizet a ráfordított időért és a kiadások megtérítéséért 1 300 € nagyságban.

 

A petesejt adományozásának összes feltételét a Szlovák Köztársaság Jogszabálya szabályozza:

Az egészségügyi ellátásról, egészségügyi ellátással kapcsolatos szolgáltatásokról szóló 576/2004 sz. törvény szerint a nő mesterséges megtermékenyítéséhez fel lehet használni anonim adakozó petesejtjeit. Az anonim adakozó csak olyan nő lehet, aki már elmúlt 18 éves és nem idősebb 35 évnél. Az anonim adakozó nem lehet korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvésképtelen. A szolgáltató, aki jogosult az asszisztált reproduckiós módszerek és eljárások elvégzésére, köteles biztosítani mindkét fél anonimitásának megőrzését, azaz az adakózó fél és a terméketlen pár anonimitását, valamint az asszisztált reprodukció útján született gyermek anonimitását. A szolgáltató, aki az anonim adakozó egészségügyi alkalmasságának felmérését elvégezte, köteles az adakozó egészségügyi állapotáról szóló adatokat a mesterséges megtermékenyités idejétől számítva 30 évig tárolni és írásos kérvény alapján a nem termékeny párnak vagy a mesterséges megtermékenyítésből született már felnőtt személynek átadni az anonim adakozó egészségi allapotáról szóló információkat.

A petesejtek adományozásából a donornak nem keletkezhet igénye pénzbeli vagy egyéb térítésre. A szolgáltató az anonim donornak csak célzott, gazdaságos és igazolt kiadások megtérítését biztosíthatja.

Szolgáltató, aki elvégezte az anonim adományozás egészségügyi alkalmassági vizsgálatát köteles ezeket az adatokat a mesterséges megtermékenyítéstől számított 30 évig tárolni és írásos kérvény alapjánaz adományozó egészségügyi állapotáról szóló információkat a meddő párnak vagy az asszisztált reprodukcióból született felnőtt személynek átadni.

Csírasejtek levételéért az adományozónak nem keletkezik jogosultsága pénzbeli vagy egyéb követelésre. A szolgáltató csak az adományozással kapcsolatos kiadásokat téríti meg.

 

Amennyiben donor kíván lenni, ellenőrizze, hogy megfelel-e a következő feltételeknek:

 • 19 és 32 év közötti életkor,
 • Súlyos betegsége nincs,
 • Nem dohányzó,
 • BMI (body mass index) maximálisan 28,
 • legalacsonyabb végzettsége: középiskola érettségivel

 

DONOR AKAROK LENNI

 

Petesejt-adomyányozás menete

 1. Ammenyiben úgy döntött, hogy segít, elég ha tárcsázza a 0908 297 710 vagy a 0915 864 898 telefonszámokat. Egyszersmind kitöltheti a donor kérdőívet is.
 2. IVF koordinátorunk, MVDr. Miroslava Popelková, PhD. egyeztet Önnel egy időpontot.
 3. Egy belépő konzultáció után a következő vizsgálatokon fog átesni a központunkban:
 • Általános nőgyógyászati és ultrahangos vizsgálat
 • Fertőző és szexuális úton terjedő megbetegedések vizsgálata vérből
 • Konzultáció a klinikai genetikussal
 • Személyi és családi egészségügyi anamnézis kérdőíve

Amennyiben teljesíti az összes feltételt, bekerült a petesejtdonor-programba.

 

Petesejt adományozása

 1. A petesejt adományozását a petefészek stimulálása előzi meg, ami kb. 10 napig tart.
 2. A hormonális injekciókat saját magának adja be a donor az orvos által meghatározott eljárás szerint. Beadásukról bővebben a nővérkénk ad tájékoztatást.
 3. A stimuláció időszaka alatt elvégezzük a folikulometriát (ultrahangos vizsgálatot), amely során figyelemmel kísérjük a mirigyek növekedését (rés, amely tartalmazza a petesejtet). Az eredmények alapján határozzuk meg a petesejtek leszívásának napját.
 4. A petesejt adományozása egy ambuláns eljárás, melyet egy rövid anesztézia során végzünk el és megközelítőleg 10 percbe tellik. 
 5. Két órával a beavatkozás után már haza mehet egy felnőtt személy kíséretében.
 6. A következő nap pedig már rendesen folytatja mindennapi életét.

 

Szívesen lenne petesejt donor?

Kérem, töltse ki online-kérdőívünket. 

A kitöltött kérdőív elküldése után IVF koordinátorunk felveszi Önnel a kapcsolatot és berendeli Önt központunk első látogatására, ahol alaposan elmagyarázzuk a petesejt donor program folyamatát, és minden kérdésére válaszolunk. Ez a látogatás semmire sem kötelezi Önt. Az Ön döntése a petesejt-adományozásról szabad és önkéntes.

 

DONOR AKAROK LENNI

 

Szövődmények esélye nagyon csekély, de fontos, hogy tájékoztatva legyen. A leggyakoribb szövődmények közé soroljuk a hiperstimulációs szindrómát, amikor a petefészek túlzottan reagál a kezelésre. Enyhe fájdalmat érezhet az alhasban, vagy puffadásérzete lehet. A petesejt közvetlen begyűjtése után a tűszúrás miatt enyhe hüvelyi vérzés jelentkezhet. Pácienseink túlnyomó részének viszont nem volt semmilyen szövődménnye. Az adományozók többsége fiatal nő, aki a petesejt begyűjtését követő napon már normálisan tudja folytatni hétköznapjait.