Blog

A mesterséges megtermékenyítés menete

A mesterséges megtermékenyítés, ill. in vitro megtermékenyítés olyan laboratóriumi technika, amely során a petesejt megtermékenyítése a méhen kívül történik. Ez az egyik leghatékonyabb módja a meddőség kezelésének. A mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya magas, IVF-ciklusonként 50-60% között mozog.

Mit tegyen/ne tegyen a mesterséges megtermékenyítés IVF-ciklusa alatt?

Javasolt a megszokott étrend folytatása. Az életmódbeli változtatásokat és a testsúly csökkentést jóval az IVF-ciklus megkezdése előtt kell bevezetni, hogy ezeknek elegendő idejük legyen kifejteni hatásukat a spermiumok minőségére/a petefészek-stimulációra adott reakcióra. Hosszú távú, egészséges és kiegyensúlyozott étrend betartását javasoljuk – gyümölcs, zöldség, hal, teljes kiőrlésű gabonafélék…

Nincs szükség szokásainak jelentős változtatására. Amennyiben rendszeresen sportol, nyugodtan folytathatja ezt a tevékenységet. A stimuláció végső szakaszában – körülbelül 5-6 nappal a petesejtek leszívása előtt – bizonyos tevékenységek (hosszan tartó futás, aerobic, trambulinon ugrálás) már nem tanácsosak, különösen a petefészek ezen mozgásformákkal kapcsolatos érzékenységére való tekintettel.

A hosszú állóképességi futás szintén nem alkalmasak.

Alapesetben nem indokolt a munka elhagyása, mivel az nem zavarja a kezelésünket s csakis a beteg belátásán múlik. Fontos, hogy ebben az időszakban a környezet a lehető legkevésbé megterhelő és stresszmentes legyen. Valaki számára ezt csak az otthoni környezet biztosítja, másoknak a munkahelyi környezet sem okoz gondot.

Olvassa el az Ön által használt termékek összetevőit, és próbálja meg elkerülni azokat, amelyek formaldehidet, parabéneket, benzofenonokat, BPA-t, fenolokat, dioxinokat, ftalátokat tartalmaznak.

Bár a legtöbb kozmetikum biztonságos, próbáljon meg természetes kozmetikumokat használni.

A napozás vagy szoláriumozás hormonterápia esetén nem ajánlott. A stimuláció végső szakaszában és közvetlenül az embrió-beültetés után nem javasoljuk a szaunázást és a forró fürdőket. Mivel a legtöbbször a petesejt leszívás után a gyógyszert a hüvelybe is befecskendezik, az uszodában való úszás sem ajánlott. Ebben az időszakban ne használjon  tampont.

Tájékoztassa orvosát az összes gyógyszerről, amelyet szed, különösen a fájdalomcsillapítókról, allergiagyógyszerekről, antidepresszánsokról, szteroidokról, görcsoldókról, pajzsmirigygyógyszerekről, hormonális gyógyszerekről…

Általában az átfogó hatású terhesvitaminok szedését javasoljuk legalább egy hónappal a stimuláció kezdete előtt. Néhány hónappal az IVF-ciklus előtt tanácsos folsavat is alkalmazni. A vitaminkészítmények segíthetnek a partner spermiumminőségének beállításában, de ezeket is legalább 2 hónappal az IVF-ciklus előtt kell szedni. A D-vitamint használata javasolt olyan időszakokban, amikor a vérben alacsony a koncentrációja, különösen a téli hónapokban. Használja elterjedt és elismert gyártók vitaminos étrendkiegészítőit.

Az elegendő alvás szintén nagyon fontos. Egyes esetekben az IVF-ciklus előtti időszakban 2 mg melatonin szedése is ajánlott esténként, bizonyos terhesvitaminok is tartalmazzák azt.

A stimuláció végső szakaszában, 5-6 nappal a petesejt leszívása előtt és néhány nappal utánna a hüvelybe történő magömléssel járó szexuális együttlét már nem alkalmas. Egyrészt a petefészkek érzékenyebbek és fájdalmasak lehetnek, másrészt felléphet a méhnyak irritációja. Mivel a petesejtek leszívása során soha nem távolítják el az összes petesejtet a petefészekből, a védekezés nélküli közösülés a többszörös terhesség kockázatát is növeli, még egyetlen embriónak a méhbe történő átültetése esetén is.

Jelenleg férfiaknál már nem indokolt a petesejt-leszívás napját követő 4-5 napig tartó szexuális tartózkodás. Egyes tanulmányok szerint, ha az utolsó magömlés óta eltelt időszak 2 napra csökken, ez javítja az IVF eredményét. Ezért a férfiak számára a spermium minta leadása előtt az utolsó magömléstől számított 2-3 napos intervallum ajánlott.

A hormonális stimuláció alatt nem tiltjuk az alkalmi, mérsékelt alkoholfogyasztást. A mérsékelt fogyasztás még a kezeléssel járó stresszt is csökkentheti. Természetesen a túlzott fogyasztás nem helyénvaló. Az esti 2 dl vörösbort pozitívnak tartjuk, semmiképpen sem túlzott alkoholfogyasztásnak.

A mértékletesség a kávé esetében is érvényes. Napi két-három csésze koffeintartalmú ital semmiképpen sem káros, és indokolt a korlátozása.

A dohányzás nem ajánlott. Sem férfiaknál, sem nőknél. Ezt azonban már jóval az IVF-ciklus megkezdése előtt ajánlatos abba hagyni.

Tájékoztassa orvosát, ha légi utazást tervez. A rövid repülőutak elfogadhatók, de egyes esetekben szükséges a kezelés véralvadást csökkentő gyógyszerekkel való kiegészítése. A tanulmányok eltérő eredményei és egyes orvosok véleménye ellenére a hosszú repülőutak, különösen az interkontinentális repülőutak, nem ajánlottak az embrióbeültetés utáni rövid időszakban. A hormonkezelés utáni kiszáradás és a véralvadás veszélye mellett a korai embrióra negatív hatással lehet a sugárzás, amelynek a hosszú repülőutak utasai ki vannak téve.

A legtöbb háziállat, különösen azok, amelyekkel hosszú ideig együtt élünk, nem veszélyesek, és nem kell őket kerülni.

Természetesen ajánlatos elkerülni az akut fertőző betegségben szenvedő személyek társaságát. Még a stimuláció alatti közönséges influenza is veszélyes lehet, mivel lehetetlenné teheti a petesejt leszívását. A terhesség korai szakaszában ugyanúgy fontos elkerülni a beteg embereket. Ha mégis megbetegszik, nem kell pánikba esnie. A stimuláció során tájékoztatni kell a központot erről a tényről, a terhesség korai szakaszában pedig az orvosát. Általában azonban a magas láz gyakran nagyobb problémát jelent, mint maga a vírus. A paracetamolos készítmények ezért 38 °C feletti hőmérséklet esetén javallottak.

Petefészek-stimuláció

Az első lépésben az orvos számos tényező alapján kiválasztja a beteg számára legmegfelelőbb protokollt. Ezt követi a hormonális előkészítés, amely 8 naptól 5 hétig tarthat. A beteg kezelési ütemtervét és a napi használat időtartamát is az orvos határozza meg. A páciens a hormonokat subcutan (bőr alatti) injekció formájában adja be magának az asszisztált reprodukciós központ személyzetének utasításai alapján.

A petefészek-stimuláció során több (2 - 4) ellenőrző vizsgálatra kerül sor a központunkban, amelyek során ultrahanggal vizsgáljuk a petefészek reakcióját a stimulációra, valamint a vérből származó hormonális mutatókat is nyomon követjük. Ebben a lépésben nem szükséges a leendő apa jelenléte.

A petefészek-stimuláció mellékhatásai

Az ingerlés végső szakaszában némi kellemetlenséggel kell számolni. Ez vízvisszatartásban, puffadt hasban és a petefészek területén jelentkező fájdalomban nyilvánulhat meg. Ezek a tünetek normálisak és rövid idő után elmúlnak.

A petesejt végső érése

Ez egy nagyon fontos lépés annak biztosítása érdekében, hogy a petesejtek a lehető legérettebbek legyenek a begyűjtés időpontjában. A petesejtek leszívását megelőző 35-36 órában a páciens Pregnyl, Ovitrelle, Decapeptyl, Dipherelline készítményeket ad be magának. Az alkalmazás időpontját pontosan be kell tartani, mert annak elhalasztása befolyásolhatja a teljes meddőségi kezelés kimenetelét.

Petesejtek leszívása

A petesejtek leszívása a mesterséges megtermékenyítés egyetlen olyan lépése, amelyet rövid ideig tartó intravénás érzéstelenítésben végeznek. A kezelés 5-15 percig tart, és a beteget a beavatkozás után azonnal, még a kezelőhelyiségben felébresztik. A pár reggel érkezik a központba, és körülbelül délig marad.

A leendő anya éhgyomorra érkezik, előző éjféltől nem fogyaszthat sem étel, sem italt. A petesejt-leszívas után a nő 2-2,5 órán át az ébrenléti szobában marad. Ekkor a partner átadja a spermamintát (ha nem fagyasztott spermát használunk). Ezt követi az embriológussal folytatott beszélgetés, amelynek során a partnerek megtudják, hogy milyen minőségű és számú petesejtet gyűjtöttek, és milyenek a spermiogram paraméterei. Ezután megállapodnak a petesejtek megtermékenyítésének módjáról és egyéb módszerekről, amelyek javíthatják a kezelés eredményeit. A beteg a petesejt leszívás után két hétig olyan gyógyszereket szed, illetve amíg a terhességi hormonszintet meg nem határozzák a vérében. Ugyanakkor ennél a lépésnél tájékoztatjuk őt a beültetés napján fizetendő összegről.

Petesejt-leszívás mellékhatásai

A petesejt-leszívás után jelentkező alhasi fájdalom a kezelés velejárója. Ez különösen ülésnél, illetve WC-n jelentkezhet, de nyugalmi állapotban külső beavatkozás nélkül abbamarad. Ha nagyon kellemetlen, ajánlott a szokásos fájdalomcsillapítók - Paralen, Algifen cseppek, NoSpa - alkalmazása. Ezek a fájdalmak általában 2-4 napig tartanak. A kezelés szintén gyakori velejárója a gyenge vérzés vagy a néhány napos barna folyás. Erős fájdalom, erősebb vérzés, összeesés, hőemelkedés, hányás, hasmenés esetén javasoljuk, hogy forduljon orvoshoz vagy a sürgősségi vonalunkhoz, illetve keresse fel bármely nőgyógyászati ügyeletet.

A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos ebben az időszakban, legalább napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

Megtermékenyítés

Mielőtt a pár hazamegy, a konzultáció során megegyezett módszerrel sor kerül a petesejtek spermium általi megtermékenyítésére.
A petesejt-leszívást követő első napon az embriológus tájékoztatja a beteget a megtermékenyítés eredményéről, és időpontot egyeztet az embriótranszferre - az embriónak a méhbe történő beültetésére. A következő 3-6 napban az embriókat olyan laboratóriumi körülmények között fejlesztik/tenyésztik, amelyek a lehető legjobban utánozzák a méh környezetét. Ez alatt az idő alatt az embriókat olyan berendezésekkel figyeljük meg, melyek lehetővé teszik az embriológusok számára, hogy értékeljék az egyes embriók osztódásának szabályosságát és időzítését, és ezt követően kiválasszák a legnagyobb beültetési potenciállal rendelkező embriót az átültetéshez.

Embriotranszfer – embrió beültetés

Az embrió méhbe történő beültetésére a petesejtek leszívását követő 3.-6. napon kerül sor. A pár a megbeszélt időpontban érkezik az embrióbeültetésre. Miután írásbeli beleegyezésüket leadták, az embriológussal egyeztetik az átültetendő embriók számát, illetve más kiegészítő módszereket.

Nem szükséges, hogy leendő anya éhgyomorral érkezzen (kivéve, ha az embrióbeültetésre különböző orvosi okokból altatásban kerül sor). Maga az eljárás általában legfeljebb 1 percig tart, és érzéstelenítés nélkül történik. Nem fájdalmas, így aggodalomra nincs ok. Az eljárás után a beteg körülbelül 30-45 percig a betegszobában marad, majd hazamehet.

Általában az IVF ciklussal kapcsolatos összes költség a beültetés napján esedékes. Amennyiben a beültetés napjáig nem került rá sor, úgy a központ recepcióján történik a fizetés.

Mesterséges megtermékenyítést követő terhesség

A mesterséges megtermékenyítés utáni terhességet a vérből történő hCG-szint meghatározásával igazoljuk. A vérvételre leghamarabb a petesejt-leszívást követő 14. napon végzzükel. A korábbi eredményeket torzíthatja a hormonális felkészítés.

A kezelés eredményére való várakozás az egész IVF-ciklus legmegterhelőbb időszaka, mivel látszólag semmi sem történik. Ezért tanácsos kitölteni ezt az időt, és a lehetőleg elkerülni a stresszt. HA az IVF ciklus gondmentesen zajlik, nincs szükség betegszabadságra. Bármilyen probléma felmerülését orvosának, orvosi ügyelet telefonvonalán, illetve munkaidőben a központ recepcióján kell jelenteni.

Hogyan lehet ideálisan túlélni egy IVF-ciklust?

Gondolkodjon pozitívan és higgyen a sikerben. Ugyanakkor azonban tisztában kell lenni a tudattal, hogy az IVF-kezelés sem 100%-os. Azonban az esetleges kudarc után sem szabad feladni az álmot, hogy saját gyermeke legyen. A világ nem fog összeomlani, gyakran az első kudarc alapján úgy tudjuk beállítani a kezelést, hogy a következő ciklus már sikeres legyen.

Partnerével együtt készüljenek fel a hangulatingadozásokra, melyek a IVF ciklus és a terhesség velejárói. Legyenek egymás támaszai, egyikőjüknek sem könnyű.

Összpontosítson az elegendő folyadékbevitelre. A sok folyadék a hiperstimulációs szindróma legjobb megelőzése és kezelési módja egyben.

Töltsön időt a barátaival, ne szigetelje el magát.

Ha igényt tart rá, tornázzon. A legtöbb gyakorlat (a hosszú futások és a forgásos gyakorlatok kivételével) nem alkalmatlan. Ha kétségei vannak, forduljon orvosához.

Bízzon abban, hogy a legjobbat tesszük az Ön és az embriói érdekében. Az bizalma nagyon fontos.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 0000800 300 000 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie