Férfiaknak

A meddőség egy nagyon intim kérdés és némely párnak nagyon sokáig tart, míg veszik a bátorságukat és elmennek egy kivizsgálásra. Az asszisztált reprodukciós központban viszont profi szakemberek dolgoznak – emberek, akik napi szinten találkoznak ilyen és ehhez hasonló problémákkal, és ezért nem kell tőlük félni. Ez egy egészségügyi probléma, mint bármely más, gyógyítható vagy megoldható az esetek több mint 90%-ban, aminek a végén egy gyönyörű, kis új ember van, akiért ezt az eljárást megéri elvégezni.

 

 

Férfi meddőség diagnosztikája és gyógyítása

Manapság a párok 50% igazolja a problémákat a spermák kivizsgálásának keretein belül. Meddőség a férfi oldaláról ugyan olyan fontos meddőségi tényezőnek számít, mint a női tényező. Az asszisztált reprodukciós központon belül az andrológiai rendelő szakosodott a férfi meddőség gyógyítására.

 

Spermiogram paraméterei és a spermiumképződési hiba

Férfiaknál a meddőség vagy fogamzási problémák leggyakrabban a spermák minőségének csökkenésével nyilvánulnak meg. Mai populációnál a spermiogram paraméterei romlanak és a 20. század feléhez képest a spermiogram normáit azóta már többször is csökkenti kellett. Viszont általánosságban véve el lehet mondani, hogy a meddőségért a világunk felel, az amiben jelenleg is élünk – munka, környezetszennyezés, ételeink, melyeket eszünk, dohányzás, és természetesen a stressz.

Meddőség férfi faktorának a kezelését érintően szükséges a kivizsgálás során kizárni a gyulladásos megbetegedéseket, krónikus gyulladásokat, herevisszerességet, hormonális problémákat. A férfiak kisebb részénél indokolt a hormonális kezelés – leggyakrabban antiösztrogén csoportból származó gyógyszerekkel történő kezelés.

 

Spermiogram alapvizsgálat

Spermiogram paraméterei minden kivizsgálásnál változnak, ezért az értékeket a szakemberek komplex módon értékelik, tekintettel a többi kivizsgálásra. Az egyes minták közötti különbségek jelentősen eltérhetnek, ezért mindig új ondóminta szükséges. Nem javasoljuk az első kivizsgálás után levonni a következtetéseket. Spermiogram vizsgálat elvégezhető 3 – 5 napos nemi önmegtartóztatás után.

 

Spermiogram alapvizsgálat:

  • Mennyiség, kinézete, ondó cseppfolyósításának ideje
  • Spermák mennyisége egy milliliterben
  • Spermák mozgékonyságának és formájuknak kivizsgálása

 

Specializált spermiogram vizsgálat:

  • Trial wash test – spermák leválasztása az ondóplazmából (ondó többi összetevőitől). Attól függően, hogy mennyi spermát tudunk leválasztani, el tudjuk jobban dönteni, melyik asszisztált reprodukciós eljárás a legmegfelelőbb.
  • Spermák ellenanyagainak kivizsgálása az ondóban – amennyiben jelen vannak az antitestek, a spontán teherbeesés lehetősége jelentősen csökken, annak ellenére, hogy az alap spermiogram vizsgálat eredményei normában voltak.
  • HALOSPERM – ondósejtek DNS integritásának tesztje, mely során megállapítódik a károsult genetikai tulajdonságokkal rendelkező spermák jelenléte. Tudniillik, hogy azoknál kisebb a petesejt megtermékenyítésének az esélye.
  • Oxisperm – ondósejteket károsító reaktív oxigén gyökök tesztje. Javasoljuk dohányzóknál, varikokelében szenvedő (a here visszeres elváltozása) férfiaknál, túlsúly esetében és negatív környezeti hatások fennállása esetén.
  • Vital Test – megkülönböztetni az élettelen vagy élő nem mozgó spermiumot. A klasszikus spermiogram vizsgálatnál nem tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik energiahiányos, és melyik halott.

 

Spermiogenézis súlyos meghibásodásai

Spermiogenézis súlyos meghibásodása esetében javasolt a mesterséges megtermékenyítés – in vitro fertilizáció. Az asszisztált reprodukció módszertana nagyon magas sikeraránnyal tudja megoldani a férfi meddőségi faktort és megszokott gyakorlat, hogy azon férfiak, akiknek az ondójuk egyetlen spermát sem tartalmaz, azoknak genetikailag lehetőségük van saját gyerekre, miután sebészetileg spermákat nyernek ki a heréjükből és ezekkel mesterséges megtermékenyítést végeznek el. IVF sikere a férfi meddőségi faktornál magasabb, mint az esetekben, amikor a probléma a női partner oldalán van.

 

Amennyiben nem észlelt súlyos probléma, elegendőek a rutinintézkedések

Tanulmányok azt mutatják, hogy a spermiogram meghibásodásainak 30 – 80 % esetében oxidációs stressznek és az ondó alacsony antioxidációs kapacitásának köszönhetőek. Amennyiben egy pár kisbabáért próbálkozik, fontos azonnal abbahagyni a dohányzást, odafigyelni az egészséges étrendre és kerülni a stresszt. Antioxidánsok közül javasoljuk a C és E vitaminokat, A10 koenzimet, illetve a cinket, szelént, karnitint, folinsavat, N-acetil-cisztein és más egyéb preparátumokat.

Meddőség nem férfi vagy női probléma, mindig egy pár problémája

Meddőségre még nem létezik teszt, mely kivizsgálná a férfit vagy a nőt, és egyértelmű következtetést lehetne levonni, hogy melyiküknél van a probléma. Fogantatás folyamata nagyon komplikált. Meddőség oka abban az esetben is a férfi oldalán lehet, ha az alap spermiogram vizsgálat teljesen normában van.

 

KAPCSOLATFELVÉTELI URLAP

V prípade akýchkoľvek otázok, pripomienok, postrehov, nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom nasledovného formulára. Odoslaním kontaktného formulára berte na vedomie, že Vaše údaje v ňom uvedené budú použité iba za účelom organizačného zabezpečenia Vašej požiadavky a po jej naplnení budú vymazané z informačného systému spoločnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.

Zvoľte mesto
Gyncare KOŠICEGyncare NITRA
Válasszon várost
Gyncare KOŠICEGyncare NITRA