Meddőség eredete, diagnosztikája és kezelése

Meddőség okai

TERHEBE ESNI NEM MINDIG EGYSZERŰ

Tudta, hogy a világon lévő összes élőlény közül az emberi faj az egyik leggyengébb szaporodási képességű?

Annak az esélye, hogy egy fiatal és termékeny pár nemi aktus során egy hónap alatt teherbe esik, csak 17 százalék, és a 35. életkor betöltése után ez tovább csökken.

Mikor menni vizsgálatra?

Amennyiben több, mint 12 hónapon át próbálkozik eredménytelenül teherbe esni. A nők 35 éves kor felett már a 6. hónap után, a 40. évet betöltő nők ne várjanak tovább, mint 2-3 hónap.

HOL LEHET A PROBLÉMA?

A meddőség okának keresése során nagyon fontos tudomásul venni, hogy ez egy közös probléma, azaz a párok mindkét felét érinti. A meddőségre közös problémaként tekinteni természetes, mivel egy gyerek fogantatásához két fél kell. Ez a felfogás pedig segíthet átvészelni ezt a lelkileg megterhelő időszakot, segít közelebb kerülni a partnerhez, és nem pedig távolodni.

A tipikus okokon kívül, melyek a nemi szerveket és az ondósejteket érintik, a meddőséget a hormonális zavarok is okozhatják, illetve genetikai állomány megkárosodása, avagy immunológiai tényezők. Nem beszélve az egészségtelen életmódról, mely jobban kihat az életünkre, mint ahogyan azt gondolnánk.

Minden pár egyedi, így hát ehhez igazítjuk a diagnosztikát is, valamint a probléma megoldását. A várt gyermekhez vezető útra pedig nem létezik univerzális megoldás. Minden folyamatot egyéni módon állítunk be úgy, hogy az az ön szükségleteire reflektáljon.


Diagnosztika

A teherbeesés problémájának több oka is lehet. Az első lépés általában az ok meghatározása, mely a probléma megoldásához vezethet. Ezért a Gyncare Asszisztált reprodukciós központban nagyon nagy hangsúlyt fektetünk az összetett diagnosztikára.

Az ok keresésénél odafigyelünk az immunológiai, genetikai, szexológiai tényezőkre, illetve nem utolsó sorban a lélektaniakra is. Persze nem mindig szükséges minden vizsgálaton átesni. Több éves tapasztalataink alapján már az eljárás elején sikerül kiszűrnünk a probléma okozóját.

 

Mi érdekli az orvos

Az alap diagnosztikát követően az orvos a következő kérdésekre már elvileg tudja a választ:

 • Folyamatban van az ovuláció?
 • Elegendő mennyiségű petesejtje van a nőnek a petefészkeiben?
 • Átárhatóak-e a nő petevezetékei?
 • Megfelelően működik-e a nő pajzsmirigye, és termelődik elegendő prolaktin és inzulin?
 • A partner spermiogramjának paraméterei teljesítik a spontánt teherbeesés feltételeit?
 • Nem szenved a nő endometriózisban?

Általában a diagnosztika tovább lép, ha a jelen alapkérdésekre, melyek a meddőség leggyakoribb okait határozzák meg, megvannak a válaszok. Amennyiben a szakemberek a vizsgálatok során “nem találnak semmit”, tovább keresnek. A következő körben az immunológiát, genetikát, szexológiát és az andrológiát vizsgálják.


Nő Diagnosztikája

Bevezető kivizsgálás

A Gyncare Aszisztált reprodukciós központban a meddőség diagnosztikájánál szorosan együttműködünk a nőgyógyászával. Nagyon fontosak azon vizsgálati eredmények, amelyeken már keresztülment.

Teljes egészségügyi állapotával foglalkozunk. A hormonális profil és a petevezétek átjarhatóságának vizsgálatán kívül érdekel bennünket, hogy ki van-e téve stressznek és hogy milyen az életstílusa.

Hormonális profil vizsgálata

Hormonális profil vizsgálata egyidőben történik az ultrahangos vizsgálattal (folikulometria). A menstruációs ciklus komplex feltérképezéséről van szó, melynek során három hormonvizsgálatot (vérből), illetve a kismedence ultrahangos vizsgálatát is elvégezzük.

 • PETEFÉSZEK TARTALÉK TESZT
  • A gonadotropin hormon koncentrációjából megállapítjuk, hogy mekkora az ön petesejt tartaléka a petefészkekben. A vizsgálat a menstruáció második vagy harmadik napján történik.
  • A petesejtek mennyiségének meghatározására még pontosabb adat az AMH érték – anti-mullerian hormon. A menstruációs ciklus bármelyik napján meghatározható.
 • ULTRAHANGOS KIVIZSGÁLÁS
  • Ultrahang segítségével megállapítjuk a petefészekben lévő beérő folliculus jelenlétét (amelyben ott kellene lennie a beérésre és a petefészekből való leválasztódásra képes petesejtnek), illetve a méhnyálkahártya megvastagodásának mértékét a méhfalon, amelynek abban az idő kb. 8 mm vastagságúnak kellene lennie. A vizsgálatot megközelítőleg a menstruáció kezdetétől számított 12. – 13. napon kell elvégezni.
  • A ciklus későbbi szakaszában ultrahang segítségével (a menstruáció megkezdésétől számított 21. nap) újabb kivizsgálást végzünk. A méhen sárga testecske található, mely a folliculus átváltozásával keletkezik, melyből az ovuláció során felszabadult a petesejt. A méhfal szintén megváltozott, mivel már hatást gyakorolt rá a sárga testecske hormonja – a progeszteron. Ultrahangos vizsgálaton kívül vérmintát is veszünk öntől, hogy megállapitsuk a progeszteron és a prolaktin szintjét.
 • TOVÁBBI TESZTELÉSEK
  • Aa menstruációs ciklus bármely szakaszában elvégzünk egy begyűjtést a TSH értékének megállapítására (pajzsmirigy működése), inzulinérték mérésére  a policisztás méh szindrómás pácienseknél (az inzulínra való reakciómentesség kizárása, amely ovulációs zavarokhoz vezethet), D vitamin, férfi hormonok – androgén vszintjének mérésére, esetenként további vizsgálatokat az orvos javaslata szerint.

Petevezeték átjárhatóságának vizsgálata

A petevezeték átjárhatóságának vizsgálata leggyakrabban két módszerrel történik. Standard eljárás a laparoszkópiás vizsgálat, mely teljes érzéstelenítésben történik — a hasba bevezetődik egy speciális optikai műszer, mely által az operátor közvetlenül látja, hogy hogyan néznek ki a szaporító szervek. Egyedejűleg ki tudja zárni az endometriózist. A vizsgálat hospitalizáció vagy egynapos ambuláns kezelés során történik.

Petevezeték járhatóságának ultrahangos vizsgálata (HyCoSy) ambuláns módon történik, érzéstelenítés nélkül. A méhnyakba bevezetődik egy vékony katéter, amelyen keresztül bekerül az ultrahangon látható kontraszt anyag. Az orvos a vizsgálat során látja, hogy a kontrasztanyag átjut-e a petevezetéken és bekerül-e a petefészek térségébe. Ez a kivizsgálás nem minden páciens számára optimális, mivel nem lehet vele kizárni az endometriózist (azt csak a laparoszkópiás kivizsgálással lehetséges).


Férfiak Diagnosztikája

Bevezető kivizsgálás

Az spemiogram vizsgálatot 3-5 napos szexuális absztinencia után lehetséges elvégezni. A spermiogram paraméterei minden vizsgálatnál változnak, ezért az eredményeket szakembereink komplex módon értékelik, odafigyelve a többi kivizsgálásra. A megtermékenyités lehetősége csak egy esetben kizárható — amikor az ondóban nincsenek jelen ondósejtek. Ellenkező esetben lehetetlen meghúzni annak a határát, hogy mikor nem lehetséges a spontán teherbe esés. Viszont minél roszabbak a spermiogram értékei, annál kisebb a spontán teherbeesés esélye.

 

Az alap kivizsgálás meghatározza:

 • Az ondó mennyiségét, kinézetét és cseppfolyóssá válásának idejét
 • Ondósejtek mennyiségét egy mililiterre
 • Ondósejtek mozgékonyságának és formájának kivizsgálása

 

Ondó specializált kivizságálása:

 • Trial wash test – ondósejtek leválasztása a spermaplazmáról (ondó több összetevőitől). Attől függően, hogy mennyi ondósejtet tudunk begyűjteni, jobban eltudjuk dönteni, hogy az aszisztált reprodukciós módszer lesz-e a legmegfelelőbb.
 • Ondósejt elleni antianyagok vizsgálata az ejakulátumban – amennyiben az ejakulátumban találhatóak antianyagok, a terhesség esélye csökken, annak ellenére, hogy a spermiogram vizsgálat eredményei normál tartományban vannak.
 • HALOSPERM – ondósejtek DNS integritásának tesztje, mely során megállapítódik a károsult genetikai tulajdonságokkal. Tudniillik, hogy azoknál kisebb a petesejt megtermékenyítésének az esélye.
 • Oxisperm – ondósejteket károsító reaktív oxigén gyökök tesztje. Javasoljuk dohányzóknál, varikokelében szenvedő (a here visszeres elváltozása) férfiaknál, túlsúly esetében és negatív környezeti hatások fennállása esetén.
 • Vital Test – megkülönböztetni az élettelen vagy élő nem mozgó spermiumot. A klasszikus spermiogram vizsgálatnál nem tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik energiahiányos, és melyik halott.

Párok diagnosztikája

Bevezető kivizsgálás

Posztkoitális teszt a nyák vizsgálatára, melyet a védekezésmentes szexuális aktus után veszünk le a méhnyakból. Ovuláció során történik a vizsgálat, amikor a nyáknak optimálisak a tulajdonságai a sperma bejutására. A nyákot közvetlenül a levétel után vizsgáljuk mikroszkóp alatt.

Értékelődik:

 • Spermák mennyisége
 • Spermák mozgása és mozgásuk minősége

Az eredmények megmutatják a spermiumok képességét áthatolni a méhnyak nyálkájába és túlélni ebben a környezetben. Magas mennyiségű mozdulatlan spermium a spermiumok elleni ellenanyagok jelenlétére utalhat, melyek meggátolják a mozgásukat vagy halmozódásukat. A csoportok élők, de gátolják a spermiumokat mozgásukban, és ezzel blokkolják azok petesejt- megtermékenyítő képességét. Tervezett kivizsgálás előtt javasolt betartani a háromnapos szexuális absztinenciát, hogy a spermiumok minősége optimális legyen. A posztkoitális tesz tegyszerű, gyors, fájdalommentes és nem drága kivizsgálás, amely alapján meggyőződhet arról, hogy reális esélye van-e terhebe esni.


Kezelés

Amikor a természetnek nem sikerül, a GYNCARE-ben tudunk rá megoldást. A legmodernebb kezelési módszereket alkalmazzuk és a leghatékonyabb eszközöket használjuk a cél elérésére.


Hogyan tudunk segíteni

Az ovuláció előhívása

Az ovuláció, azaz a beérett petesejt leválasztódása a petefészekből normál körlümények között spontán folyamat. Ám ha a petesejt nem választódik le a petefészekből, a nő nem eshet teherbe. Az ovuláció előhívása a teherbeesés egyik módszere.

Az ovulációt készítmények segítségével váltjuk ki, melyek biztosítják a folliculus növekedését, melyben a petesejt beérik.

A teherbeeséssel otthon próbálkozhatnak, legideálisabb ha még az ovuláció előtt. Az ovuláció kiváltása össze lehet kötve a méhen belüli megtermékenyítéssel (IUI).

Beavatkozás átlagos sikere: Az ovulációt sikerült kiváltani a spontán nem ovuláló nők 90 %-ál. A teherbeesés esélyét több tényezőtöl is függ.

Mikor ajánljuk ezt a beavatkozást? Az ovuláció kiváltása ajánlott azon nőknél, akik spontán nem ovulálnak és nem feltételezhető náluk egyéb meddőségi faktor.

Méhen belüli megtermékenyítés (IUI)

Méhen belüli megtermékenyítés (IUI) során spermákat helyezünk be közvetlenül a méhbe az ovuláció alatt. Így jó minőségű spermiumok közvetlenül a petesejt közelébe kerülnek és a megtermékenyítés esélye megnövekszik.

Ez egy egyszerű és időben nem hosszú ambuláns beavatkozás. Az IUI végbemehet a természetes menstruációs ciklus részeként, avagy hormonális kezelést vehet igénybe (amennyiben az orvosa javasolja), amely során a mirigyek növekedését ultrahangos úton fogjuk figyelni. A beavatkozás után várni kell egy kicsit, és az orvos által indikált idő után elvégzni a terhességi tesztet.

A beavatkozás általános sikeressége: 12 – 15 % egy kezelési ciklusra nézve, azaz egy menstruációs ciklusra, amelyben a beavatkozás elvégződik.

Mikor ajánljuk a beavatkozást?

 1. Endometriózis enyhébb fokai járható petevezetékkel
 2. A spermiogram enyhébb zavarai
 3. Megmagyarázhatatlan meddőség
 4. Vaginális nemi érintkezés lehetetlensége
 5. Vaginális nemi közösülés alkalmatlansága (fertőző betegek – pl. HIV pozitivitásnál)
 6. Adományozott spermium felhasználása

Standard IVF ciklus

Az In vitro fertilizáció (IVF) egy laboratóriumi eljárás, amely során a petesejt a méhen kívül kerül megtermékenyítésre. Az IVF az egyik leghatékonyabb eljárás a meddőség kezelésére. 

Az IVF általában intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) segítségével történik, amikor a spermiumot közvetlenül a petesejtbe juttatjk. Előnye, hogy ennél a módszernél egyetlen egy spermium elegendő.

Az így megtermékenyített petesejt tenyésztődik és egy bizonyos időszak után a méhbe helyeződik, ahol ideális esetben megfogan és tovább fejlődik.

IVF folytatható a következők segítségével:

 • petesejt és spermium páros
 • partner petesejtje és az adományozó spermiuma
 • adományozó petesejtje és a partner spermiuma
 • adományozó petesejtje és spermiuma

A beavatkozás átlagos sikeressége: Jelenleg az IVF ciklusok sikeressége 50-60% között mozog egy ciklusra nézve. De fontos kihangsúlyozni a sikeresség eltéréseit az egyes életkori kategóriákban. Míg a nők 30. életkoráig a sikeresség meghaladja a 60%-ot, a 40 évnél idősebb nőknél a sikeresség a 15 % határt súrolja.

 

Mikor javasoljuk ezt a beavatkozást?

Több javallat is létezik az IVF ciklus elvégzéséhez. Az alap javallatok közé tartoznak:

 1. Nem átjárható petevezetékek, petevezeték hiánya – sebészeti beavatkozás következtében.
 2. Spermiogram kóros paraméterei
 3. Nő endometriózisa
 4. Petefészek funkcionalitásának lehetséges meghibásodása
 5. Genetikai javallatok
 6. Immunológiai javallatok
 7. Idiopátiás meddőség – megmagyarázhatatlan meddőség, amikor nem tudjuk megállapítani a meddőség okát 2-3 IUI ciklus alkalmazása után

Natív ciklus és soft ciklus

Natív és soft ciklusnál hasonló folyamatról van szó, mint a klasszikus IVF-nél. A különbség annyi, hogy a natív ciklusnál a méhen kívüli megtermékenyítés hormonális stimuláció nélkül történik,a soft ciklusnál pedig a hormonális stimuláció rövidebb és az adagok alacsonyabbak, mint a klasszikus stimuláció során

 1. Natív ciklus méhen kívüli megtermékenyítés hormonális stimuláció nélkül, mely során az orvos a természetesen megérett tüszőből veszi ki a petesejtet.
 2. A oft ciklus hasonlóan zajlik, de a petesejt levétele előtt a páciens hormonális stimulációt kap. Viszont az adagok alacsonyabbak és a stimuláció jelentősen rövidebb, mint a standard IVF során.

A további folyamat mindkét eljárásnál egyezik az IVF ciklus folyamatával. Laboratóriumbam elvégezzük a méhen kívüli megtermékenyítést, az embrió tenyésztését és ezt követőleg annak méhbe való behelyezését.

A kezelés átlagos sikere:  A soft ciklusoknál 15-17% körül mozog az egy stimulációra eső sikerarány. A kumulatív siker 3 ciklusra nézve megközelítőleg 30 %. Nem léteznek pontos statisztikák a natív ciklusok sikerét illetően, általánosságba véve ebben az esetben a siker viszonylag alacsony – kevesebb mint 10% per ciklus.

Mikor ajánljuk a kezelést? A natív ciklusokat, tekintettel a statisztikára, nagyon ritkán ajánljuk pácienseinknek. Soft ciklusmellett többnyire azok a páciensek döntenek, akik elutasítják a klasszikus hormonális stimulációt, illetve azok a páciensek, akik elutasítják az embrió krioprezervációját (fagyasztását) és csak csekély mennyiségű petesejtet akarnak megtermékenyíteni. Indviduális esetekben a soft ciklusok alkalmasak idősebb női páciensek számára, illetve azok számára, akik nem reagálnak optimálisan a klasszikus stimulációra.


IVF-nél alkalmazott módszereink

Mikromanipulációs módszerek a petesejt megtermékenyítésére spermiummal

ICSI -Intercitoplazmatikus spermium injekció

ICSI a spermiumnak a petesejt belsejébe (cytoplazma) való közvetlen befecskendezését jelenti. Klasszikus ICSI során az embriológus kiválasztja a spermiumot annak mozgáképessége és formája alapján; de léteznek felsőbb fokú módszerek a helyes spermium szelekciójára.

Mikor alkalmazzuk ezt az módszert?

 1. Amennyiben az ondóban csekély a spermiumok mennyisége, illetve nem elég mozgékonyak.
 2. Súlyosan patológiás permiogram esetén
 3. Spermium sebészeti levételénel
 4. Amennyiben a női páciens 37 évnél idősebb
 5. Amennyiben nem lehet elegendő petesejtet levenni
 6. Endometriózisban szenvedő nőknél
 7. Amennyiben az ondóban spermium elleni anyagok találhatóak
 8. Amennyiben a spermium DNS-e tagolt

IMSI – Intercitoplazmatikus morfológiailag szelektált spermiuminjekció

A spermium kiválasztásának módszere az ICSI során, mely a spermium maximális mikroszkópos megnagyobbításána alapszik. Az ICSI módszer módosított változata, mely során az embriológus a spermium formájának minimális hibáit értékeli és kiválasztja a legoptimálisabb spermiumot a petesejt megtermékenyítésére. Az IMSI módszer nem alkalmazható az ondóban nagyon alacsony számban jelenlévő spermiumok esetén.

PICSI – Intercitoplazmatikus előre kiválasztott spermiuminjekció

Spermium kiválasztásának módszere ICSI esetén, mely a megérett spermium kiválasztásán alapszik. Az ICSI alkalmazása előtt a spermiumok egy olyan lemezen keresztül rétegeződnek, mely az összetételében hasonlít a petezsákra. Erre a lemezre elvileg csak azok a spermák kötődnek rá erősen, melyek megfelelő genetikai adottságokkal rendelkeznek és legesélyesebbek a petesejt megtermékenyítésére.

Mikor alkalmazzuk ezt a módszert?

 1. Spermiogram kóros paraméterei
 2. Az előző IVF ciklusok során nem optimálisan fejlődő embriók esetében, amennyiben a probléma feltételezhetően a spermiumok oldalán van.
 3. Ismételten sikertelen IVF ciklusok jóminőségű embrió átültetése mellett

Oosight spindle view

Speciális mikroszkópos módszer, mellyel lehetőség van a petesejt orsójának megjelenítésére, amellyel a petesejt jobban minősíthető. A 37 évnél idősebb pácienseknél ajánljuk, alacsony AHM értékkel rendelkező pácienseknek, azoknak, akiknél az előző IVF ciklus során nem megfelelő embriófejlődés történt a spermiogram normál paraméterei ellenére,  olyan pácienseknek, akiknél nem optimális a petesejt mikroszkópikus képe, lefagyasztott petesejtek alkalmazásánál, és amennyiben az előző IVF-ICSI ciklusban alacsony százalékú megtermékenyített petesejt volt jelen.

Spermium leválasztó módszerei

MACS – mágnessel aktivált spermium szeparáció

Spermium szelekciójának módszere, mely kihasználja a mágneses mező hatását. Eredménye a jó genetikai tulajdonságokkal (nem károsodott DNS-sel) rendelkező spermiumok kiválasztása, melyekkel a petesejt megtermékenyítésének esélye a legmagasabb. Az IMSI és a PICSI-től eltérően az így szelektált spermiumokat minden asszisztált reprodukciós módszerben alkalmazhatóak – mesterséges megtermékenyítés, IVF, ICSI, és az így beszerzett spermiumok lefagyaszthatóak és a jövőben felhasználhatóak.

 

Módszerek, melyeket az IVF során alkalmazunk

Embrió tenyésztésének módszerei:

Embrió meghosszabított tenyésztése (az embrió 5. fejlődési napjáig)

Embrió tenyésztése laboratóriumi körülmények között egészen a blasztociszta expandált stádiumáig, mely a megtermékenyítést követő 5. napon keletkezik. Az IVF eredményei a blasztocisták áthelyezése után jobbak, mint a korábbi stádiumban lévő embriók áthelyezésénél, mivel az embriók nagy része a megtermékenyítést követő 3. napon megáll a fejlődésben. Ha az embrió eljut az 5. fejlődési napig, nagy esély van arra, hogy a méhen belül beágyazódik

Embrio tenyésztése EmbryoScope-ban

Speciális kultivációs berendezés embriók számára, mely fenntartja az inkubátorban az állandó körülményeket és kimenetként embrióosztódási videófelvételt kinál (a műszer 20. percenként fényképet készít). Az embriológus így pontosan megtudja határozni az embrió sejtjeinek osztódási folyamatosságát. Az ilyen tenyésztés eredményeként lehetőség van a legoptimálisabb embrió kiválasztására anélkül, hogy a folyamatot megsértenénk.

Többkamrás inkubátoros embrió tenyésztés

Többkamrás inkubátoros embriótenyésztés esetében minden páciensünk számára az inkubátor kicsiny kamrája a saját embriója számára áll rendelkezésre. Klasszikus kultivációval szemben így az embriológus nem kényszerül megsérteni az optimális környezetet, mely szükséges az embrió helyes osztódására, minden alkalommal, amikor egy másik páciens embrióit kell megvizsgálnia. Az inkubátorban lévő állandó környezet javítja az embriók korai embrionális fejlődését, ezzel javítva a méhben történő beágyazódás esélyét és további fejlődését. 

Embryogen – kultivációs médium

Speciális kultivációs médium, mely azon pácienseknek fejlesztve, amelyeknél a multban ismétlődő vetélés következett be (terhességi veszteség). Speciális növekedési hormonokat tartalmaz, melyek megnövelik az optimális osztódású embriók százalékát. Ajánlott még azoknak a pácienseknek, akiknél nem ágyazódnak be az embriók az áthelyezésüket követően, valamint azoknak a pácienseknek, melyeknél megmagyarázhatatlan a meddőség.

Kiegészítő módszerek:

Lézerrel asszisztált hatching (AH)

Az embrió burkának megsértése lézer segítségével. Az embriót a fejlődés 6. napjáig egy speciális burok borítja – zona pellucida. Ezt a burkot el kell hagynia, hogy be tudjon ágyazódni a méhbe. A nagyon erős embrióburok oka lehet annak, hogy az embrió nem tudja elhagyni és nem tud a méhben beágyazódni. A zóna megvágása lézer segítségével biztonságos, és az embrió további fejlődése nincs veszélyeztetve.

Embryo glue

Laikus megnevezése – embrióragasztó. Ez egy speciális médium (oldat), amelyben az embrió a méhbe helyeződik. Összetétele nagyon hasonlít annak a folyadéknak az összetételére, mely normál körülmények között megtalálható a petefészekben, és sűrűbb az embrió áthelyezésére használt általános médiumoknál. Ennek egyfelől a további fejlődéshez és az embrió osztódásához szükséges optimális körülményeket kellene biztosítania, másfelől minimalizálnia kellene az embrió elmozdulásának kockázatát a genitális traktusban az áthelyezés során.

Krioprezerválás – ivarsejtek és embriók lefagyasztása

Az ivarsejtek és embriók lefagyasztásának folyamata az asszisztált reprodukció elengedhetetlen részévé vált. Ez egy eljárás, melynek során azokat az ivarsejteket és embriókat, melyek nem használódnak fel közvetlenül a megtermékenyítésre vagy a méhbe helyezésre, lefagyasztják – 196°C-ra. Így elvileg korlátlan időre lehetnek elraktározva.

 • Oocyta krioprezervációja (lefagyasztása)

Oocytá (petesejtek) lefagyasztási módszere, melyet azoknál a nőknél végeznek, akik onkológiai kezelés előtt állnak, vagy azoknál a nőknél, akik jelenleg nem tervezik a teherbeesést, de a jövőre nézve megakarják hagyni a petesejtjeiket (un. social freezing). A fagyasztást megelőzi a petefészek hormonális stimulációja, mely kb. 12 napig tart. A beérett petesejtek leválasztása teljes érzéstelenítés alatt történik, és az így begyűjtott petesejteket azonnal lefagyasztják és folyékony nitrogénben tárolják. A krioprezerválás vitrifikációs módszerrel történik, azaz ultragyors petesejt fagyasztással speciális szívószálakban.

 • Embrió krioprezervációja (fagyasztása)

Amennyiben a mesterséges megtermékenyítési cikluson belül több embriót sikerül szerezni, a méhbe csak a legjobban fejlődőt visszük, maximálisan kettőt. A maradék embriót a jövőre nézve ajánlatos lefagyasztani. Az embriók életképessége a kiolvasztás után nagyon magas, így  ha a párnak nem sikerülne a teherbeesés a friss embrió átvitelénél, lehetősége van átesni egy kryoembryotransferen (KET), melyet megelőz a petefészek nyálkahártyájának előkészítése a behelyezett embrió beágyazódására. A nőnek így nem szükséges újból alávetnie magát a teljes stimulációs folyamatnak, melyet a petesejt levétele követ. Abban az esetben, ha kiolvasztásuk után az embriók jó minőségűek, a kryoembryotransfer után  a teherbeesés esélyei hasonlóak, mint a friss embriók átvitelénél.

 • Spermiumok krioprezervációja (fagyasztása)

A spermiumok krioprezervációja olyan pácienseknél indokolt, akik onkológiai kezelés előtt álnak, illetve adományozási programon belül. A spermiumok életképessége kiolvasztásuk után nagyon egyénfüggő, de a lefagyasztási és kiolvaasztási folyamatot átlagosan a spermiumok 50% éli túl. A spermiogram paramétereitől függően a spermium adagot kiolvasztása után fel lehet használni a méhen belüli megtermékenyítésre. Ebben az esetben az adagnak minimálisan 15 milió spermiumot kellene tartalmaznia. A spermiogram kedvezőtlenebb paraméterei esetén a petesejt megtermékenyítésére mikromanipulációs módszerek alkalmazandóak az IVF program keretein belül.


Adományozás

A meddőség komplex kezelésének elengedhetetlen része az adományozási program.

Petesejt adományozása

A petesejt adományozás a meddőség sikeres kezelési módszereihez tartozik. Kezelés adományozott petesejtekkel több kezelési folyamatot jelent, amikoris az anonim adományozó petesejtjeinek megtermékenyítése történik a partner vagy az adományozó spermáival.

Kezelés oka adományozott petesejtekkel:

 • korai petefészek elégtelenség
 • genetikai megbetegedések
 • petesejtek alacsony minősége az előző IVF ciklusokban
 • onkológiai kezelés
 • előző sikertelen embriotranszfer saját petesejtekkel

A petesejtbefogadó nők 50%-nál az ok a  korai ovariális  elégtelenség, a petefészkek működési képtelensége a 40. életév elérése előtt.

Petesejtek adományozásának alapelve

A petesejt adományozók 18 – 34 év közötti nők. Közvetlenül az adományozást megelőzi egy egész sor kivizsgálás, melyeken az adományozónak át kell esnie, mivel ezzel zárjuk ki a fertőző, szexuális és genetikai betegségeket. A petesejt adományozó kiválasztásánál figyelembe van véve a befogadó kinézete és fenotípusa. Igyekszünk figyelembe venni a befogadó és adományozó vércsoportjait is.

A petesejt adományozója a petefészek stimulációján esik át, melyre ráépül a petesejtek teljes érzéstelenítésben történő kiválasztása. A levétel napján ezek aztán a partner spermiumjaival megtermékenyítésre kerülnek, és több napos tenyésztés után (általában 3-5 nap)  vékony katéterrel megtörténik a megállapodás szerinti 1, illetve 2 embrió átvitele a befogadó méhébe. Embrió/-k átvitelét úgy időzítjük, hogy a befogadó nő ciklusa összhangban legyen az adományozó ciklusával. Némely esetben az embriókat lefagyasztjuk — ebban az esetben nem szükséges a befogadó és adományozó ciklusának az összehangolása. Az embriók átvitele természetes ciklusban történik, adott napon, az igazolt ovulációt követően.

A petesejt adományozása szigorúan anonim, önkéntes és díjmentes. Viszont minden adományozó számára teljes mértékben megtérítésre kerül az idő és a kiadások, melyek az adományozással keletkeztek. A Szlovák Köztársaság jogszabálya szerint a gyermek anyja az, aki a gyermeket megszülte. 

Embriók adományozása

Az embrió adományozása egy alternatív módszer a meddőség kezelésére, és azon párok számára alkalmas, és azok alkalmazzák, ahol mindkét partnernél jelentősen korlátozott a saját ivarsejtek (petesejt és spermium) termelése. Az adományozott embriókkal történő kezelés során olyan embriók használatosak, melyek anyonim petesejt és anonim spermium adományozótól származnak.

Spermium adományozás

A spermium adományozás olyan pároknak ajánlatos, melyeknél a férfi partner oldalán állnak fenn meddőségi problémák. Olyan esetkről van szó, amikor a partner ondójában nincsenek jelen a spermiumok, vagy ha a partner genetikai betegség hordozója.
Az adományozott spermiumokat nem lehet felhasználni olyan nő megtermékenyítésére, akinek nincs partnere.

Spermák adományozásának elve

A spermium adományozó 18 – 34 év közötti férfi, aki teljesíti a spermiogram paramétereit, illetve a fertőző, nemi és genetikai betegségek kizárására irányuló vizsgálatot. A spermiumokat lefagyasztják és 180 napig karanténba helyezik, melynek letelte után újból elvégzik a fertőző, nemi és genetikai betegségek kizárását célzó vizsgálatot. Csak ha bebizonyosodott adott vizsgálatok negatív eredménye, lehetséges a spermiumokat felhasználni.

 

V prípade akýchkoľvek otázok, pripomienok, postrehov, nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom nasledovného formulára. Odoslaním kontaktného formulára berte na vedomie, že Vaše údaje v ňom uvedené budú použité iba za účelom organizačného zabezpečenia Vašej požiadavky a po jej naplnení budú vymazané z informačného systému spoločnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.

Zvoľte mesto
Gyncare KOŠICEGyncare NITRA
Válasszon várost
Gyncare KOŠICEGyncare NITRA