Social freezing

Addig gondoljon az anyaságra, ameddig nem késő!

Petesejtek lefagyasztása (oocyta kriokonzerválása) az asszisztált reprodukciós technikák rutin része. Még idősebb korban is reális esélyt ad a nőknek genetikailag saját gyermeket kihordani. A nő engedélyezi, hogy még olyan korban vegyék le tőle az ivarsejteket, amikor azok feltételezhetően jóminőségűek. Ezzel megemelkedik a sikeresség esélye is, ha úgy döntene, hogy idősebb korban, illetve a későbbiekben szeretne teherbe esni. A levett ivarsejtek pedig nem öregszenek.

Miért jó lefagyasztani az ivarsejteket?

A meddőség korhoz kötődik és ez a nőknél jelentős szereppel bír. Minden kislány bizonyos mennyiségű ivarsejttel születik, melyek a petefészekben vannak elraktározva és mennyiségük az élet során csak csökken – az ivarsejtek lassan elfogynak. A 30. életév betöltése után ez a csökkenés a nőknél annyira felgyorsulhat, hogy meddőséghez vezethet. Ez egy természetes, öregedési folyamat része.

Duplán problémát jelent, hogy az ivarsejtek mennyiségének folyamatos csökkenésével az évek során, jelentősen csökken a minőségük is. Ezt az ivarsejt beérésekor bekövetkezett hibák és az ivarsejtekben lévő nem elegendő genetikai információk okozzák. Már nyolc évvel a klimax előtt (utolsó vérzés a nők életében) az ivarsejtek minősége annyira alacsony, hogy a nőnek minimális esélye van a spontán fogamzásra és szülésre. Már 40 év felett is meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy saját ivarsejtek segítségével esik a nő teherbe. Ebben a korosztályban az asszisztált reprodukció metódusainak sikeressége is csak 15 – 17 % között mozog.

Manapság az a trendi, ha a terhességet későbbre tervezzük, idősebb korra. A nők jobban fel akarnak készülni az anyaságra. Persze családot egy megfelelő partnerrel és az erre megfelelő időben ideális alapítani, de nem szabad elfelejteni az abból adódó kockázatokat sem, ha túl későre tervezzük. Social freezing – saját ivarsejtek lefagyasztása és elraktározása szociális, nem egészségügyi okokból kifolyólag – egy „bizonyos biztosíték”, hogy ha a nő végül a baba mellett dönt, nem lesz túl késő.

  Ak si chcete dohodnúť bezplatnú konzultáciu alebo máte na nás otázky, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom nasledovného formulára.

  Zvoľte mesto
  Gyncare KOŠICEGyncare NITRA


  Informácie o OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV.

   Válasszon várost

   Gyncare KOŠICEGyncare NITRA

   X

   Oslávte s nami 20. narodeniny

   V rámci našich osláv sme pre vás pripravili špeciálnu ponuku platnú po celý rok 2021.

   Chcem vedieť viac