Blog

Tudtam, hogy egyszer sikerülni fog

Danka egyike azoknak a nőknek, akik többször is sikertelen IVF-ciklussal szembesültek. Ma már a karjaiban tartja kislányát Natálkát, akire annyira vágyott. Olvassa el, hogyan lett az IVF útja sikeres. Történetének köszönhetően megtudhatja, miért fontos hozzáállás, és mi segített Dankának abban, hogy a világ legboldogabb anyukája legyen.

A családalapításhoz vezető útja egy természetes terhességgel kezdődött, amely sajnos spontán vetéléssel végződött. Elmondaná olvasóinknak, hogy mikor kezdett el babavállalás gondolatával foglalkozni, és mennyi időbe telt, mire végül összejött?

Több évnyi próbálkozás után 2018-ban sikerült természetes úton teherbe esnem, de elvetéltem. A következő két év sikertelen próbálkozásokkal telt, mire úgy döntöttünk, hogy felkeressük a kassai Gyncare központot. Az első IVF-ciklushoz 2022-ben folyamodtunk, amelynek eredményeként négy petesejtet nyertünk ki, de egyetlen embrió sem lett alkalmas az átültetésre. Ekkor döbbentem rá, hogy valószínűleg nem lesz egyszerű dolgunk.

Felkészült a kudarcra?

Lesújtott, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De nem rágódtam rajta túl sokáig. Nem terheltem a fejemet felesleges gondolatokkal. Próbáltam nem gondolni arra, mi lesz, ha a második, harmadik próbálkozás nem sikerül… Továbbra is hittem a sikerben, és az orvosommal nagyon hamar elkezdtük tervezni a következő ciklust.

A stimulációs protokoll testreszabását követően több petesejtet nyertek ki…

Igen, 15 petesejtet nyertünk ki, és ebből 14 megtermékenyülnt. 8 embrió érett be a blasztociszta stádiumba. A korábbi vetélések miatt úgy döntöttünk, hogy az embriókat genetikai vizsgálatoknak vetjük alá, amelyek öt embrió esetében igazolták, hogy nem fordult elő náluk genetikai károsodás, így alkalmasak voltak a beültetésre.  

Az első embrió beültetése viszont nem sikerült. Hogyan fogadta a tényt, hogy egy igéretes, normális kromoszómaszámú embrió átültetése után sem jött létre a terhesség?

Még mindig nem voltam hajlandó elfogadni azt a gondolatot, hogy nem fog összejönni. Tudtam, hogy több embriót is lefagyasztottunk. Az orvosom azt tanácsolta, hogy várjak egy ideig, amit meg is fogadtam. A következő próbálkozás előtt alávetettem magam egy NK-sejtvizsgálatnak, melynek eredményei nem mutattak ki semmilyen rendellenességet. Sikerült olyan hozzáállásra ösztönöznem magam, hogy felkészüljek a továbblépésre, mással nem is foglalkoztam.

A második embrióátültetés volt a nyerő…

Így van, a sikerbe vetett remény nem hagyott cserben. A második embriótranszfer utáni teszt megerősítette a terhességet, amelyből megszületett imádott kislányunk. Ma én vagyok a világ legboldogabb anyukája. És Natálka hamarosan egy kistestvért is kap.

Sok pár küzd azzal, hogy feldolgozza a sikertelen IVF kezelést. Mindenki számára fájdalmas élmény, amelyet valaki gyorsabban, más lassabban fogad el, valaki viszont egyáltalán nem akar újra próbálkozni a kezeléssel. Elmondaná olvasóinknak, önnek mi segített újra erőt meríteni ahhoz, hogy ne adja fel és folytassa az utat?

A lelki hozzáállás kulcsfontosságú. Számomra fontos volt, hogy ne terheljem magam negatív gondolatokkal, és higgyek abban, hogy egyszer majd csak sikerülni fog. Sosem foglalkoztam azzal, mi lesz majd a következő lépés, ha nem jön össze. Egyszerűen csak próbáltam könnyedén venni a dolgot. Továbbra is pozitív dolgokra összpontosítottam, és azt csináltam, amit szeretek. Éltem a megszokott éltem. Sokat jártunk a természetbe, kirándultunk. Amikor csak tudtam, felültem a biciklimre, amit imádok, és kitisztítottam a fejem.

Minden párnak, különösen a nőknek azt tanácsolnám, hogy bízzanak a szakemberekben, és kövessék az utasításaikat. Nekem ez jól bevált. Számunkra sem volt könnyű időszak, de nem bántam meg, megérte a küzdelmet.  

    „Nagy örömmel emlékszem vissza Dankára. Mindig mosolyogva és pozitívan jött a központunkba. Egyetértett az általunk javasolt kezelési eljárásokkal, elvégeztette az általunk javasolt vizsgálatokat. Bízott bennünk, és ez meghozta gyümölcsét. Nagyon jó az együttműködés olyan betegekkel, mint Danka. A bizalom nagyon fontos, hisz nekünk is fontos, hogy közös erőkkel dolgozzunk a baba megszületésén. Szurkolok minden nőnek, aki nem adja fel” – mondja Dr. Katarína Balasičová, a kassai központ vezető szakorvosa, aki segített Dankának álmai megvalósításában.

Ne habozzon, forduljon tapasztalt szakembereinkhez. Kérjen időpontot.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie