Szolgáltatások és árak

Sejtfagyasztás

Mrazenie_buniek

 

Krioprezerválás – ivarsejtek és embriók lefagyasztása

Az ivarsejtek és embriók lefagyasztásának folyamata az asszisztált reprodukció elengedhetetlen részévé vált. Ez egy eljárás, melynek során azokat az ivarsejteket és embriókat, melyek nem használódnak fel közvetlenül a megtermékenyítésre vagy a méhbe helyezésre, lefagyasztják – 196°C-ra. Így elvileg korlátlan időre lehetnek elraktározva.

Embrió krioprezervációja (fagyasztása)

Amennyiben a mesterséges megtermékenyítési cikluson belül több embriót sikerül szerezni, a méhbe csak a legjobban fejlődőt visszük, maximálisan kettőt. A maradék embriót a jövőre nézve ajánlatos lefagyasztani. Az embriók életképessége a kiolvasztás után nagyon magas, így ha a párnak nem sikerülne a teherbeesés a friss embrió átvitelénél, lehetősége van átesni egy krioembriotranszferen (KET), melyet megelőz a petefészek nyálkahártyájának előkészítése a behelyezett embrió beágyazódására. A nőnek így nem szükséges újból alávetnie magát a teljes stimulációs folyamatnak, melyet a petesejt levétele követ. Abban az esetben, ha kiolvasztásuk után az embriók jó minőségűek, a krioembriotranszfer után a teherbeesés esélyei hasonlóak, mint a friss embriók átvitelénél.

Spermiumok fagyasztása

A spermiumok krioprezervációja olyan pácienseknél indokolt, akik onkológiai kezelés előtt álnak, illetve adományozási programon belül. A spermiumok életképessége kiolvasztásuk után nagyon egyénfüggő, de a lefagyasztási és kiolvasztási folyamatot átlagosan a spermiumok 50% éli túl. A spermiogram paramétereitől függően a spermium adagot kiolvasztása után fel lehet használni a méhen belüli megtermékenyítésre, ahol az adagnak minimálisan 15 millió spermiumot kellene tartalmaznia. A spermiogram kedvezőtlenebb paraméterei esetén a petesejt megtermékenyítésére mikromanipulációs módszerek alkalmazandóak az IVF program keretein belül.

Oocyta lefagyasztása

Oocita (petesejtek) lefagyasztási módszere, melyet azoknál a nőknél végeznek, akik onkológiai kezelés előtt állnak, vagy azoknál a nőknél, akik jelenleg nem tervezik a teherbeesést, de a jövőre nézve meg akarják hagyni a petesejtjeiket (un. social freezing). A petesejtek fagyasztását a petefészkek hormonális stimulálása előzi meg, amely körülbelül 12 napig tart. Érett petesejtek gyűjtését általános érzéstelenítésben végzik, a levett petesejteket azonnal lefagyasztják és folyékony nitrogénben tárolják. A krioprezerválás verifikációs módszerrel történik, azaz ultragyors petesejt fagyasztással speciális szívószálakban.

Social freezing

Gondoljon termékenységére, amíg nem késő

Petesejtek fagyasztása (oocita krioprezerválás) az asszisztált reprodukciós technikák rutin része. Valós esélyt kínál a nőknek, hogy idős korukban is genetikailag saját gyermekük legyen. A petesejteket abban a korban veszik le és tárolják a nőtől, amikor még elvárható a kiváló minőségük. Ez növeli a siker esélyeit, ha csak idősebb korában dönt úgy, hogy teherbe esik. A begyűjtött petesejtek ugyanis nem öregszenek.

Miért érdemes lefagyasztani a petesejteket?

Mikor legjobb a petesejtek lefagyasztása?

A petesejtek lefagyasztásának legjobb életkora legfeljebb 30 év. Általában azonban elfogadjuk a 35 éves kort, mint korlátot, amennyiben ennek még megvan az értelme és indoklása. A 35 és 38 év közötti nők csoportjában a petesejtek lefagyasztása a kezelés alacsonyabb sikerét hozza, így már nem lehetünk olyan biztosak abban, hogy az ilyen lefagyasztott petesejtek segítenek megvalósítani saját gyermekünk álmát a jövőben. 38 éves kor után javasoljuk a petesejt fagyasztásának egyéni átértékelését.
Vannak olyan egészségügyi indikációk is, amikor a petesejtet lefagyasztják sokkal fiatalabb nőknél. Ez korai petefészek elégtelenség, onkológiai betegség vagy súlyosabb endometriózis.

Meddig lehet fagyasztani a petesejtet?

Nincs szigorú korlát arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig fagyasztható a petesejt. Szlovákiában ez még jogilag sem korlátozott. A lefagyasztás és felengedés – legkockázatosabb folyamatai a petesejt részére, a tárolási idő nem befolyásolja jelentősen a minőségét. Természetesen szigorú tárolási feltételeket kell biztosítani. Ezért központjainkban van egy rendszer a tárolóedényekben található nitrogénszint szabályozására, ami jelentősen növeli a petesejtek tárolásának biztonságát.

Ha azonban egy nőnek van lefagyasztott petesejtje, és a jövőben használni kívánja, akkor mindenképpen szem előtt kell tartania, hogy a túl idős korban történő terhesség meglehetősen kockázatos lehet, és ezért nem halaszthatja el a jövőbeni anyasággal kapcsolatos döntéseket a távoli jövőre. A szlovák jogszabályok nem írnak elő felső korhatárt azoknak a nőknek, akik meddőségi kezelésen eshetnek át saját petesejtekkel. Azonban az adományozott petesejtek használatának ajánlott korlátja 51 év.

Mi az eljárás petesejt leszívásnál és lefagyasztásnál?

A petesejtek lefagyasztásának folyamata hasonló a mesterséges megtermékenyítési ciklus szokásos menetéhez. A nő hormonális stimuláción megy keresztül, amelynek eredményeként több petesejt érik a petefészekben. Amikor feltételezzük, hogy a petesejteknek érettnek kell lenniük, betervezzük a petesejt leszívást. Általában ez egy rövid ideig tartó általános érzéstelenítés alatt végzett eljárás, amelyben a petesejtes tüszőfolyadékot szívják le a petefészkekből a hüvelyen keresztül, ultrahang ellenőrzés mellett. Az érett petesejteket a leszívás után a lehető leghamarabb lefagyasztják, majd hosszú ideig tárolhatják speciális tartályokban folyékony nitrogénben.

Alaplépések:

  • első konzultáció,
  • a legmegfelelőbb stimuláció protokoll kiválasztása,
  • hormonális stimuláció, leggyakrabban szubkután injekcióval, körülbelül 10 napig,
  • kontrol vizsgálat a petefészek stimulációra adott válaszának meghatározására,
  • körülbelül 8 napos gyógyszer beadása után,
  • petesejt leszívás rövid ideig tartó érzéstelenítésben,
  • petesejt lefagyasztása és tárolása.

Miért szükséges a hormonális stimuláció?

Annak érdekében, hogy egy nő a jövőre nézve egyfajta biztosítékként lefagyassza petesejtjeit, érdemes körülbelül 10 petesejtet lefagyasztani. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden petesejt genetikailag egészséges, nem minden genetikailag egészséges petesejt bírja a fagyasztási és felolvasztási folyamatot, és nem minden felolvasztott petesejt fog megtermékenyülni és optimálisan fejlődni. Egy nő természetes ciklusában csak egy petesejt érik. Hormonális stimulációra van szükség ahhoz, hogy nagyobb számú petesejt érjen, és ne kelljen ismételt leszívást végezni a tárolt petesejtek optimális számának biztosítása érdekében. A statisztika azt mutatja, hogy annak az esélye, hogy egy pár egyetlen lefagyasztott petesejtből gyereket vigyen haza a szülészeti osztályról, valahol 5-12% között van, attól függően, hogy milyen korú nő petesejtjeit fagyasztották le. Ezért azt javasoljuk, hogy legalább 10 petesejtet fagyasszon le.

Mik a kockázatok?

Ennek az eljárásnak az orvosi kockázatai valójában minimálisak. A hiperstimulációs szindróma kockázata, amit az asszisztált reprodukció legsúlyosabb szövődményének tartanak, nagyon alacsony. Mivel az embrió nem kerül át a méhbe, a hiperstimuláció tünetei, még ha megjelennek is, csak nagyon rövid ideig tartanak. Minden nőnek újra meg kell fontolnia azt a döntést, hogy saját petesejtjeit lefagyasztja későbbi felhasználásra. Természetesen a reprodukciós terveitől függ, hogy hány éves korában szeretne anyává válni, van-e jelenleg élettársa, akivel gyermeket szándékozik összehozni, és még sok más okból.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 0000800 300 000 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie