Gyakran ismételt kérdések

Összefoglaltuk a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat. A Gyncare asszisztált reprodukciós központ szakértői közvetlenül válaszolnak. Amennyiben nem találta meg a megfelelő választ, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Egyiktől sem kell félnie, de fel kell készülni arra, hogy a petefészek stimulálása a mesterséges megtermékenyítés előtt injekciók beadásával van összekapcsolva. Ezeket Ön adja be saját magának egy vékony tű segítségével, bőr alá a köldök tájékán. Hormonális injekciókról van szó, melyek támogatják több tüsző növekedését a petefészekben. Ez a petefészek megnagyobbodás enyhe fájdalommal járhat az alhas területén. Maga a petesejtek leszívása rövidtávú teljes anesztéziában (altatásban) történik (időtartama kb. 5 – 10 perc) és nem fáj.

A mesterséges megtermékenyítési ciklusok száma nincs korlátozva, ami azt jelenti, hogy nincs meghatározva a ciklusok felső határa, melyet egy nő élete során alkalmazhat. Többszörös sikertelenség esetén saját petesejtekkel és a partner spermáival viszont tudunk ajánlani alternatívát adományozott petesejt vagy adományozott spermium formájában, melyet megelőz a teherbe esést gátló okok individuális felmérése. Több esetben a gaméta vagy embrió rossz minősége okozza a meddőséget.

Az egészségbiztosító társaságok 3 ciklusnyi mesterséges megtermékenyítést térítenek 39 év és 364 napos korig, ha a meddőség okát vagy a nő, a férfi, vagy mindkét partner egyszerre megerősítette. Az IVF ciklusok kifizetésének részeként a gyógyszerek árának nagy részét, valamint a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos szolgáltatásokat visszatérítik. A szolgáltatások egy részét azonban a biztosító nem téríti meg, és a beteg maga fizeti azokat – ezek a petesejt megtermékenyítésének, az embriófagyasztásnak és az embriók implantáció előtti genetikai vizsgálatának mikromanipulációs eljárásai. Természetesen a biztosítótársaságon kívüli szolgáltatásokért fizetett felárak attól függenek, hogy milyen támogatott reprodukciós technikákat alkalmaznak egy adott pár esetében. A mesterséges megtermékenyítést nem térítik vissza azoknak a nőknek, akik korábban saját kérésükre estek át terhességmegszakításom vagy sterilizáláson.

Nem, a mesterséges megtermékenyítés csak pároknak szól. Fontos, hogy a partner elismerje az apaságot.

A további lépésekről kezelőorvos dönt. Több lehetőség is fennáll, de minden az Ön egészségi állapotától és a körülményektől függ.

Igen, a hormonális kezelés biztonságos a nő számára, ha szakember felügyelete alatt történik. Bármilyen mellékhatás felmerülése esetén fontos a kezelőorvost figyelmeztetni.

Az IVF elvégzésére tulajdonképpen nincs meghúzva a határ. De a 40. évet betöltő páciensek önköltségesen igényelhetik a beavatkozást. Viszont számolni kell azzal is, hogy az említett életkor betöltése után a teherbeesés esélye radikálisan csökken, és ez a mesterséges megtermékenyítésre is vonatkozik.

A látogatások gyakorisága a konkrét eljárási folyamattól függ, de általánosan a teljes kezelés elején havonta több látogatással kell számolni.

Igen, semelyik kezelési eljárás nem von maga után hosszútávú munkaképtelenséget. Más részről viszont ajánljuk a nőknek, hogy a mesterséges megtermékenyítési folyamat alatt kíméljék és ne erőltessék meg magukat. Abban az esetben, ha fizikailag nehéz munkát végez, a kritikus időszak alatt (megtermékenyítés után) takarékosabb üzemmódra kellene váltania. A munkaképtelenséget azoknak a nőknek is ajánljuk, akik fertőző, vagy nagyobb koncentrációjú káros, mérgező anyagokkal teli környezetben dolgoznak.

A mesterséges megtermékenyítés után született gyerekeknél a születési rendellenességek előfordulási aránya enyhén magasabb, azaz kb. 4%, összehasonlítva a természetes fogantatásból született gyerekeknél lévő 2% aránnyal. Ezt a magasabb százalékot az okozza, hogy a mesterséges megtermékenyítésen résztvevő nők életkora magasabb, mint az áltagos terhes nőké, és ahogyan már azt tudjuk, a korral – főleg 35. év után – a szövődményi kockázat a terhesség során növekszik. Ezért minden nőnek, aki mesterségesen lett megtermékenyítve, alapos szkríninget (állapotfelmérést) javaslunk. Ideális esetben a prenatális diagnosztikai központban.

A partnernek aktív részesként kell fellépnie az egész eljárás során, melynek eredménye egy kisbaba lesz. Törődnie kellene partnerével, támasza lenni minden oldalról. Legnagyobb feladata támaszként helytállni.

Nem, nem kötelező. Az első konzultáció informatív jellegű. Minden fontos információt megpróbálunk átadni és elegendő ideje marad a döntésre.

Az egészségbiztosító társaságok beutalót kérnek a körzeti nőgyógyásztól a nő számára, aki részt szeretne venni egy állapotfelmérő vizsgálaton és az asszisztált reprodukciós központban szeretne kezelést kapni. Ha nem rendelkezik vele, akkor magának kell fizetnie a vizsgálatokért. Koronavírus járvány idején nincs szükség beutalóra.

Biztosan hozza el az előző vizsgálat eredményeit, melyen már vagy Ön vagy partnere átesett. Továbbá, ha endokrinológus, hematológus, diabetológus figyeli Önt, kérjen jelentést a szakrendelőből. Amennyiben a múltban laparoszkópiás vizsgálaton esett át, vagy vizsgálták önnél a petevezetékek átjárhatóságát, hozza el az első konzultációra ezeknek a beavatkozásoknak az eredményeit. Amennyiben még nem volt az említett vizsgálatok egyikén sem, minden fontos vizsgálatot elvégzünk a központban.

Igen, partnerének jelenléte az első konzultáción kívánatos. A pszichikai támogatáson kívül nagyon fontos, hogy tájékozott legyen arról, hogy mi vár Önre. Végülis a közös álmukról van szó. A járvány időszakában hozott járványellenes intézkedésekkel összhangban a partner jelenléte ideiglenesen korlátozott.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie