Blog

Az életkor hatása a fogamzóképességre

A gyermekvállalás nem magától értetődő. A legfontosabb tényezője az idő 

Gyermekre vágyik, és már régóta próbálkozik a teherbeeséssel? Mit kell ilyenkor tenni? Mindenképp minél előbb foglalkozni kell a problémával, ne vesztegesse az időt. A lehető leghamarabb keressen fel egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát. Gyakran előfordul, hogy az orvosok egyéb lehetőséget ismertetnek meg a betegekkel, és egyáltalán nem kerül sor mesterséges megtermékenyítésre.

Ezekre a kérdésekre a Gyncare központ egészségügyi igazgatója, doc. MUDr. Silvia Toporcerová, PhD., MBA.adott nekünk választ.

Mikor kell szakmai segítséget keresni a meddőség kezeléséhez?

Silvia Toporcerová válaszol: – Ha több mint egy évig sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, 35 éven feletti nők esetében több mint fél évig, ne vesztegesse idejét és minél előbb forduljon szakemberhez. A reprodukciós központok átfogó módon foglalkoznak ezen nehézségek leküzdésével. Széleskörű vizsgálatokat végeznek a pár mindkét felén. Hasonlóképp, mint ahogy a terhesség folyamán egyaránt a kismamát és a magzatot is figyelemmel kisérjük, meddőség esetén is nagyon fontos, hogy ne csak az egyik felet kezeljük, hanem mindkettőt.

Mit mutat ki a meddőség vizsgálat?

„Egy átfogó meddőségi vizsgálat elvégzése sokat elárul a beteg reprodukciós egészségi állapotáról, spontán nemzés, ill. meddőség kezelés lehetőségiről, és elsősorban arról, hogy adott esetben mely módszerek lehetnek a legsikeresebbek. Ne felejtsük el, hogy egyik módszer – így az IVF – sem biztosít 100%-os sikert a gyermeknemzésben.”  

„Ugyanakkor olyan információkat birtokába fog jutni, melyek alapján megfelelő döntéseket hozhat. Legjobb szakértőktől tudhatja meg, hogy van-e még értelme a nemzés halasztásának, vagy a biológiai óra közeledik ahhoz az időponthoz, amikor már nem kell tétovázni, és foglalkozni kell a gyermekvállalással, nehogy elveszítse az utolsó esélyét arra, hogy biológiailag saját gyermeke legyen.” 

„Senki sem fogja kényszeríteni, hogy olyan kivizsgálásnak vagy kezelésnek vesse alá magát, amellyel nem ért egyet. Ezzel viszont elkerülheti, hogy néhány év múlva hibáztassa magát, amiért nem lépett korábban és úgy máshogy végződhetett volna minden.” teszi hozzá Silvia Toporcerová.

Kinek ajánlaná a mesterséges megtermékenyítést?

„Az IVF-ciklust vagy első kezelési módszerként (súlyos spermiogram-zavarok, elzáródott petevezetékek, magasabb életkorban, a petefészkek alacsony petesejtkészlete esetén), vagy egyszerűbb kezelési kísérletek sikertelensége utáni megoldásként ajánljuk. Azonban itt is döntő a pár hozzáállása, hiszen nemcsak hogy nem kényszeríthetünk senkit semmilyen kezelésre, de általában nem is javasoljuk, hogy a beteg alávesse magát olyan kezelésnek, amely ellentétes a belső meggyőződésével és beállításaival.” Árulja el Silvia Toporcerová.

Majd hozzáteszi: „Ha valaki felkeres egy mesterséges reprodukciós klinikát, az még nem jelenti, hogy az IVF programban is részt vesz. Elsősorban arról van szó, hogy a beteg átfogó vizsgálaton esik át és felvilágosítást nyer a lehetőségeit illetően. Végül mindig a beteg dönt az adott kezelés mellet, melyre csak a beleegyezésével kerül sor. Ugyanakkor, ha a pár alacsonyabb életkorban és rövidebb ideig tartó nemzési próbálkozás után keresi fel a szakértők segítségét, jelentősen nagyobb esélye van a sikerre.”

Szerencsés történetek

Ľubka és Henrich: – Hosszú tíz évig próbálkoztunk a teherbeeséssel. Az orvosok mind arról győzködtek, hogy mindketten rendben vagyunk, és hogy csak időre van szükségünk. Egyszer megkérdeztem a férjemtől, mit szólna, ha a kassai Gyncare mesterséges megtermékenyítés központ segítségét kérnénk. Azt tanácsolom a sorstársainknak, hogy ne halogassák a gondok kezelését, mielőbb kezdjenek el foglalkozni velük. Mi feleslegesen túl sok időt vesztegettünk el. A boldogság megér egy próbát. Ma a Gyncare csapatának köszönhetően 3 hónapos kisfiú szülei vagyunk.- 

Katka története: – Párommal négy és fél évig próbáltunk összehozni egy kisbabát, de mindig csalódás lett a vége. Különböző vizsgálatokon estem át és kiderült, hogy számomra a természetes fogantatás nagyon valószínűtlen. A terhesség és gyermekvállalás akkor elérhetetlennek tűnt. Annál nagyobb meglepetés ért, amikor már az első IVF ciklus alatt sikerült. Az egész folyamattal elégedettek voltunk: a klinika minden lépésről tájékoztatott bennünket, az orvosok készségesen válaszoltak bármilyen kérdésünkre. Hogy mit tanácsolnék a hozzánk hasonló helyzetben levő pároknak? A legfontosabb a pozitív gondolkodás és a nem túl hosszú tétovázás.- 

A cikk a Gyncare mesterséges megtermékenyítés központ közreműködésével jött létre. 

Hivatkozás: www.akcnezeny.sk

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie