Blog

Endometriózis – a termékenység rémálma

Az endometriózis sokkal gyakrabban fordul elő meddő nőknél, mint azoknál, akik számára a teherbeesés nem okoz gondot. Az endometriózis korai stádiuma is gyakran idézhet elő meddőséget.  


Ebben a cikkben megtudhatja:

  1. Mi az endometriózis.
  2. Mik a tünetei.
  3. Mik az endometriózis kiváltó okai és hogyan lehet kezelni.
  4. Mekkor eséllyel lehetséges endometriózis mellett a fogantatás.

Alapvető tények az endometriózisról

Az endometriózis krónikus, progresszív szisztémás kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a petefészkeken, petevezetékeken és a hashártyán fordul elő. A betegség a női szervezet hormonális változásaira hasonlóan reagál, mint a méh természetes nyálkahártyája, ami lokális gyulladáshoz, összenövések és ciszták kialakulásához vezet.


Ez a hormonális eredetű megbetegedés általában a szülőképes korú, 20 és 35 éves kor közötti nőket érinti. Az endometriózis kialakulásának alapja nagy valószínűséggel genetikai hajlam, de a hormonális, anatómiai és immunológiai tényezők is hozzájárulnak a kialakuláshoz. 

Az endometriózis vizsgálata és kezelése

Az endometriózis fájdalmas menstruációval, kismedencei fájdalmakkal, fájdalmas közösüléssel és meddőséggel jár. A megbetegedésnek gyakran nincsenek klinikai tünetei. 

„Az endometriózist kizárólag szövettanilag diagnosztizáljuk laparoszkópiás vizsgálat során. Az olyan képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahang vagy a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) felvethetik a gyanúját, de a diagnózis csak szövettani vizsgálat alapján állítható fel” – mondja Dr. Kralovič Tomáš, a Gyncare Asszisztált Reprodukciós Központ nőgyógyásza.

Az endometriózis kezelése vagy a fájdalomcsillapításra, vagy a nő reprodukciós terveinek megvalósítására irányul, ami az adott kezelési módszer kiválasztását befolyásolja. Azoknak a nőknek, aki nem szeretnének rövid időn belül teherbe esni, gyógyszeres kezelésre van lehetőségük. Azoknak a nőknek, akik szeretnének teherbe esni a hormonkezelés nem javallott. Amennyiben a nő még tervezi a teherbeesést, a petefészkeken végzett bármilyen beavatkozás előtt reprodukciós szakember felkeresése és a petefészektartalék felmérése javasolt. 

Milyen eséllyel tudnak teherbe esni endometriózisban szenvedő nők?

Még az endometriózissal diagnosztizált nők esetében sem zárható ki a természetes fogantatás. Minden a betegség helymeghatározásától, előrehaladottságától és időtartamától függ. Az endometriózisban szenvedő betegek bizonyos százalékánál azonban szükség van asszisztált reprodukciós módszerekre. 

Nyitott petevezeték esetén az első javasolt eljárás a méhen belüli megtermékenyítés – a spermiumok bejuttatása a méhbe az ovuláció idején, amelyet leggyakrabban a petefészkek hormonális stimulálása előz meg. Ha ez a módszer nem hozza meg a kívánt eredményt, vagy egyéb meddőségi tényezők is fennállnak (magasabb életkor, csökkentett petesejtkészlet, petevezeték működésének károsodása, spermiogram határeset vagy kóros paraméterei…), akkor mesterséges megtermékenyítésre – IVF – kerül sor. 

Egyetemes eljárással azonban nem rendelkezünk. „A Központunkban mindenekelőtt a petefészek működését próbáljuk megőrizni és a terhességet a lehető leggyorsabban előidézni, mert az endometriózist jelenleg nem tudjuk gyógyítani. Ugyanakkor a kezelés sikerességét igyekszünk növelni, de itt számos, a betegséggel kapcsolatos tényező korlátoz bennünket” – állapítja meg Dr. Kralovič.
A tétovázás ez esetben nem helyénvaló, mivel az idő az endometriózis legnagyobb ellensége. Ezért a családalapítást tervező hölgyeknek nem ajánlatos a terhesség halogatása. 

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie