Blog

Endometriózis – a termékenység rémálma

Az endometriózis sokkal gyakrabban fordul elő meddő nőknél, mint azoknál, akik számára a teherbeesés nem okoz gondot. Az endometriózis korai stádiuma is gyakran idézhet elő meddőséget.  


Ebben a cikkben megtudhatja:

  1. Mi az endometriózis.
  2. Mik a tünetei.
  3. Mik az endometriózis kiváltó okai és hogyan lehet kezelni.
  4. Mekkor eséllyel lehetséges endometriózis mellett a fogantatás.

Alapvető tények az endometriózisról

Az endometriózis krónikus, progresszív szisztémás kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a petefészkeken, petevezetékeken és a hashártyán fordul elő. A betegség a női szervezet hormonális változásaira hasonlóan reagál, mint a méh természetes nyálkahártyája, ami lokális gyulladáshoz, összenövések és ciszták kialakulásához vezet.


Ez a hormonális eredetű megbetegedés általában a szülőképes korú, 20 és 35 éves kor közötti nőket érinti. Az endometriózis kialakulásának alapja nagy valószínűséggel genetikai hajlam, de a hormonális, anatómiai és immunológiai tényezők is hozzájárulnak a kialakuláshoz. 

Az endometriózis vizsgálata és kezelése

Az endometriózis fájdalmas menstruációval, kismedencei fájdalmakkal, fájdalmas közösüléssel és meddőséggel jár. A megbetegedésnek gyakran nincsenek klinikai tünetei. 

„Az endometriózist kizárólag szövettanilag diagnosztizáljuk laparoszkópiás vizsgálat során. Az olyan képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahang vagy a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) felvethetik a gyanúját, de a diagnózis csak szövettani vizsgálat alapján állítható fel” – mondja Dr. Kralovič Tomáš, a Gyncare Asszisztált Reprodukciós Központ nőgyógyásza.

Az endometriózis kezelése vagy a fájdalomcsillapításra, vagy a nő reprodukciós terveinek megvalósítására irányul, ami az adott kezelési módszer kiválasztását befolyásolja. Azoknak a nőknek, aki nem szeretnének rövid időn belül teherbe esni, gyógyszeres kezelésre van lehetőségük. Azoknak a nőknek, akik szeretnének teherbe esni a hormonkezelés nem javallott. Amennyiben a nő még tervezi a teherbeesést, a petefészkeken végzett bármilyen beavatkozás előtt reprodukciós szakember felkeresése és a petefészektartalék felmérése javasolt. 

Milyen eséllyel tudnak teherbe esni endometriózisban szenvedő nők?

Még az endometriózissal diagnosztizált nők esetében sem zárható ki a természetes fogantatás. Minden a betegség helymeghatározásától, előrehaladottságától és időtartamától függ. Az endometriózisban szenvedő betegek bizonyos százalékánál azonban szükség van asszisztált reprodukciós módszerekre. 

Nyitott petevezeték esetén az első javasolt eljárás a méhen belüli megtermékenyítés – a spermiumok bejuttatása a méhbe az ovuláció idején, amelyet leggyakrabban a petefészkek hormonális stimulálása előz meg. Ha ez a módszer nem hozza meg a kívánt eredményt, vagy egyéb meddőségi tényezők is fennállnak (magasabb életkor, csökkentett petesejtkészlet, petevezeték működésének károsodása, spermiogram határeset vagy kóros paraméterei…), akkor mesterséges megtermékenyítésre – IVF – kerül sor. 

Egyetemes eljárással azonban nem rendelkezünk. „A Központunkban mindenekelőtt a petefészek működését próbáljuk megőrizni és a terhességet a lehető leggyorsabban előidézni, mert az endometriózist jelenleg nem tudjuk gyógyítani. Ugyanakkor a kezelés sikerességét igyekszünk növelni, de itt számos, a betegséggel kapcsolatos tényező korlátoz bennünket” – állapítja meg Dr. Kralovič.
A tétovázás ez esetben nem helyénvaló, mivel az idő az endometriózis legnagyobb ellensége. Ezért a családalapítást tervező hölgyeknek nem ajánlatos a terhesség halogatása. 

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 0000800 300 000 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie