Blog

Mit tehetek és mit nem tehetek az IVF után?

Az IVF kezelés utáni időszak egyszerre rendkívül izgalmas és stresszes minden beteg számára. Egyrészt lelkesen várnak egy kis csodát a hasukba, miközben a tudatuk állandóan bevillan, hogy mi van, ha. Annak érdekében, hogy mindent megtegyenek, hogy növeljék a teherbe esés esélyét, és esetleg ne károsítsák a potenciális magzatot, különböző kérdésekre keresnek választ: Fogyaszthatom az összes olyan ételt, amit általában eszem? A kávéról is le kell mondanom? Mi a helyzet a sexszel? Ezeket és sok más kérdést közvetlenül MUDr. Katarína Balasičová, PhD. doktornőtől kérdeztük.

 

 • Ihatok alkoholt, kávét vagy dohányozhatok az IVF után?

Minden páciensnek mesterséges megtermékenyítés után úgy kell viselkednie, mintha terhes lenne. Ez azt jelenti, hogy az alkoholt, cigarettát vagy drogot egyértelműen ki kell zárni. A kávé terhességre gyakorolt ​​negatív hatása még nem bizonyított tudományosan, de azt javasoljuk, hogy naponta legfeljebb két csészét fogyasszon el. Ha azonban nem lehetséges hirtelen csökkenteni a koffeinbevitelt, próbáljon meg fokozatosan váltani a koffeinmentes kávéra.

 • Vannak olyan ételek, amelyeket kerülnöm kell az IVF után?

Általában ajánlott az egészséges életmód követése. Természetesen, ha megerősített terhessége van, kerülje a terhesség alatt nem ajánlott ételeket – pl. bizonyos kék sajtokat, tenger gyümölcseit, felvágottakat stb. Ha még nem tudja, hogy egyáltalán terhes-e, nem tilosak meghatározott ételek. Fontos azonban az egészséges táplálkozás és a fehérjék, zsírok, cukrok kiegyensúlyozott bevitele, sok vitamin, folsav fogyasztása és az ésszerű súly fenntartása.

 • Lehetek szexuálisan aktív az IVF után?

Egyes pácienseknél nem javasoljuk a nemi közösülést a hormonális stimuláció végén, a megnagyobbodott petefészkek miatt. Szükség esetén azonban a nemi kapcsolatnak enyhének, kímélőnek kell lennie, hogy ne károsítsa őket. A tervezett petesejt leszívás vagy embrióbehelyezés időszakában azonban mindenképpen kerülni kell a szexuális tevékenységet. Ezért a nemi közösülést csak az elvégzett eljárások után meghatározott idő elteltével javasoljuk. Még akkor is, ha fizikailag jól érzi magát, és nincsenek problémái.

 • Gyakori az IVF után a pecsételő vérzés?

Pecsételő vérzés a várható menstruáció időszakában fordulhat elő, ill. amikor a nőnek meg kell jelennie a HCG terhességi hormonlevételen. Bár a vérzés általában annak a jele, hogy az IVF nem volt sikeres, és a menstruáció természetes módon jelentkezik, ez nem szabályszerű. Még akkor is, ha teherbe esik, előfordulhat pecsételő vérzés vagy enyhe vérzés . Mindenesetre minden terhes nő vérzését meg kell beszélni és kiértékelni egy asszisztált reprodukciós központ orvosával vagy körzeti nőgyógyásszal.

 • Repülhetek az IVF után?

Repüléskor több tényezőt is figyelembe kell venni, amelyeknek egy nő ki van téve: a szervezet sugárterhelését, magasságváltozást vagy nyomásingadozást. Az IVF után különösen azt javasoljuk, hogy kerülje a hosszú repülést, mivel ez gyakran komplikációkhoz vezethet a terhesség alatt, leggyakrabban vetélés miatt. Azt is javasoljuk a pácienseknek, hogy ne tervezzenek nyaralást vagy üzleti utat az IVF után, ami akár rövidebb repülést igényel. Európán belül azonban ezek nem olyan nagy problémák, de ha nem szükséges, akkor késleltesse a repülést későbbre, ideális esetben a második trimeszterre.

 • Járhatok-e szaunába, uszodába vagy a gyógyfürdőbe az IVF után?

Abban az időszakban, amikor hormonális stimuláció zajlik, határozottan javasoljuk, hogy kerülje a szaunát és a forró fürdőt a test túlmelegedése miatt. Éppen ellenkezőleg, úszni a medencében nem kifejezetten tilos, de csak akkor, ha nem szenved gyakori fertőzésektől. Azonban egyértelműen kerülje a medencét azonnal a petesejt leszívás után vagy az embrió behelyezése után.

 • Sportolhatok-e aktívan az IVF után?

Meg kell érteni, hogy a hormonális stimuláció után a petefészkek megnagyobbodnak és meggyengülnek. Határozottan nem javasoljuk a fokozott fizikai terhelést a petefészkek mechanikai károsodásának elkerülése érdekében. Tehát hagyja ki egy ideig a futást, az ugrást, az aerob edzést vagy a nehéz súlyok emelését. Vigyázzon a mozgás hirtelen megváltozására is. És ha véletlenül tengerparti vagy hegyi nyaralást fontolgat, akkor jobb, ha más időpontot választ, mint a hormonális stimuláció időszaka. Még egy túra a Tátrában is fizikai erőfeszítésnek minősül, amely árthat az IVF után. Ha azonban nem tudja feladni a mozgást, a gyengéd gyakorlatok, például a jóga vagy a könnyű, nem megterhelő séták nem ártanak.

 • El tudom végezni a szokásos házkörüli munkáimat az IVF után?

A sporthoz hasonlóan fontos, hogy ne végezzen fokozott fizikai terhelést a házimunka során. Ezt vegye figyelembe, és csak a legszükségesebb és legkönnyebb házimunkát végezze el. Ne felejtsen el védőkesztyűt viselni.

 • Elmehetek a napra vagy a szoláriumba az IVF után?

Egyformán igaz, hogy az IVF után kerülni kell a napfényt és a szoláriumot. A tipikus napozás és a tengerparton való fekvés nem alkalmas hormonális stimuláció után, vagy maga a terhesség alatt. Fennáll a túlmelegedés, a kiszáradás veszélye, egyes érzékeny nőknél pigmentfoltok alakulhatnak ki. Ha nem tudja elkerülni a napsütést, akkor könnyű, légáteresztő ruházatot, kalapot, védő napszemüveget és UV szűrővel ellátott krémet ajánlunk. Nem ajánljuk semelyik páciensnek, akinek hormonális stimulációt, petesejt leszívást és az azt követő embrióáthelyezést terveznek, hogy arra az időre nyaralást tervezzen, akár meleg környezetbe, akár a tengerparton, stb., és az „aktívabb” turisztikai vagy sportos nyaralást sem. Hasonlóképpen, az IVF után sem javasoljuk a szolárium látogatását.

 • Festhetem a hajam IVF után?

Nincs egyértelmű válasz, de azt javasoljuk, hogy a nők legalább az első trimeszterben kerüljék a hajfestést. A külsőjükre sokat adó nőknek azt ajánljuk, hogy a hajukat az IVF ciklus előtt fessék, így a terhesség korai szakaszában nem kell ezzel a dilemmával foglalkozniuk.

 • Érintkezhetek állatokkal az IVF után?

Azok a házi kedvencek, amelyekkel napi kapcsolatban vagy, és amelyeket állatorvos felügyel, nem veszélyesek rád. Természetesen nem javasoljuk idegen állatok simogatását. A háziállatokkal való érintkezést nem kell korlátozni.

 • Veszélyben vagyok az IVF után, ha kapcsolatba kerülök valakivel, akinek himlője van?

Annak a nőnek, aki gyermekkorában himlős volt, nem kell aggódnia a következmények miatt. Vére tartalmazza a himlő elleni antitesteket. Ha azonban tudja, hogy gyermekkorában nem volt himlős, kerülni kell a fertőzött személlyel való érintkezést, mind a mesterséges megtermékenyítés után, mind a terhesség alatt.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie