Sejtfagyasztás

Oocyta lefagyasztása – Social freezing

Oocyta lefagyasztása – Social freezing

Gondoljon termékenységére, amíg nem késő

Petesejtek fagyasztása (oocita krioprezerválás) az asszisztált reprodukciós technikák rutin része. Valós esélyt kínál a nőknek, hogy idős korukban is genetikailag saját gyermekük legyen. A petesejteket abban a korban veszik le és tárolják a nőtől, amikor még elvárható a kiváló minőségük. Ez növeli a siker esélyeit, ha csak idősebb korában dönt úgy, hogy teherbe esik. A begyűjtött petesejtek ugyanis nem öregszenek.

Miért érdemes lefagyasztani a petesejteket?

A termékenység életkor kérdése, és döntő szerepet játszik a nőknél. Minden lány egy bizonyos mennyiségű petesejttel születik a petefészkeiben, és ezek száma csak csökken az élete során – a petesejtek fokozatosan eltűnnek. 30. év után, még egy egészséges nőben is, a petesejtek számának csökkenése olyan mértékű lehet, hogy veszélyeztetheti a termékenységét. Ez egy természetes öregedési folyamat.

Az a probléma, hogy az életkor előrehaladtával csökkenő petesejtek számával együtt csökken a minőségük is. Ennek oka a petesejt érésének hibái és a petesejtben lévő genetikai információ elégedetlen mennyisége. Körülbelül nyolc évvel a menopauza előtt (az utolsó vérzés a nő életében) a petesejtek minősége olyan, hogy a nőnek csak minimális esélye van arra, hogy teherbe essen és spontán szüljön. Már 40 évesen is viszonylag kicsi az esélye annak, hogy saját petesejtből teherbe essen. Az asszisztált reprodukciós módszerek sikerének aránya ebben a korcsoportban valahol 15–17% között van.

Jelenleg azt a tendenciát látjuk, hogy a terhességet magasabb korcsoportokra halasztják. A nők jobban fel akarnak készülni az anyaságra. Családot alapítani megfelelő partnerrel és a megfelelő időben ideális dolog, de gondolnunk kell a kockázatokra is, ha túl sokáig halogatjuk. A social freezing – a saját petesejtek lefagyasztása és tárolása szociális, nem orvosi okokból – egyfajta biztosítás, hogy ha egy nő gyermekvállalás mellett dönt, nem lesz késő.

Mikor legjobb a petesejtek lefagyasztása?

A petesejtek lefagyasztásának legjobb életkora legfeljebb 30 év. Általában azonban elfogadjuk a 35 éves kort, mint korlátot, amennyiben ennek még megvan az értelme és indoklása. A 35 és 38 év közötti nők csoportjában a petesejtek lefagyasztása a kezelés alacsonyabb sikerét hozza, így már nem lehetünk olyan biztosak abban, hogy az ilyen lefagyasztott petesejtek segítenek megvalósítani saját gyermekünk álmát a jövőben. 38 éves kor után javasoljuk a petesejt fagyasztásának egyéni átértékelését.
Vannak olyan egészségügyi indikációk is, amikor a petesejtet lefagyasztják sokkal fiatalabb nőknél. Ez korai petefészek elégtelenség, onkológiai betegség vagy súlyosabb endometriózis.

Meddig lehet fagyasztani a petesejtet?

Nincs szigorú korlát arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig fagyasztható a petesejt. Szlovákiában ez még jogilag sem korlátozott. A lefagyasztás és felengedés – legkockázatosabb folyamatai a petesejt részére, a tárolási idő nem befolyásolja jelentősen a minőségét. Természetesen szigorú tárolási feltételeket kell biztosítani. Ezért központjainkban van egy rendszer a tárolóedényekben található nitrogénszint szabályozására, ami jelentősen növeli a petesejtek tárolásának biztonságát.

Ha azonban egy nőnek van lefagyasztott petesejtje, és a jövőben használni kívánja, akkor mindenképpen szem előtt kell tartania, hogy a túl idős korban történő terhesség meglehetősen kockázatos lehet, és ezért nem halaszthatja el a jövőbeni anyasággal kapcsolatos döntéseket a távoli jövőre. A szlovák jogszabályok nem írnak elő felső korhatárt azoknak a nőknek, akik meddőségi kezelésen eshetnek át saját petesejtekkel. Azonban az adományozott petesejtek használatának ajánlott korlátja 51 év.

Mi az eljárás petesejt leszívásnál és lefagyasztásnál?

A petesejtek lefagyasztásának folyamata hasonló a mesterséges megtermékenyítési ciklus szokásos menetéhez. A nő hormonális stimuláción megy keresztül, amelynek eredményeként több petesejt érik a petefészekben. Amikor feltételezzük, hogy a petesejteknek érettnek kell lenniük, betervezzük a petesejt leszívást. Általában ez egy rövid ideig tartó általános érzéstelenítés alatt végzett eljárás, amelyben a petesejtes tüszőfolyadékot szívják le a petefészkekből a hüvelyen keresztül, ultrahang ellenőrzés mellett. Az érett petesejteket a leszívás után a lehető leghamarabb lefagyasztják, majd hosszú ideig tárolhatják speciális tartályokban folyékony nitrogénben.

Alaplépések:

  1. első konzultáció,
  2. a legmegfelelőbb stimuláció protokoll kiválasztása,
  3. hormonális stimuláció, leggyakrabban szubkután injekcióval, körülbelül 10 napig,
  4. kontrol vizsgálat a petefészek stimulációra adott válaszának meghatározására,
  5. körülbelül 8 napos gyógyszer beadása után,
  6. petesejt leszívás rövid ideig tartó érzéstelenítésben,
  7. petesejt lefagyasztása és tárolása.

Miért szükséges a hormonális stimuláció?

Annak érdekében, hogy egy nő a jövőre nézve egyfajta biztosítékként lefagyassza petesejtjeit, érdemes körülbelül 10 petesejtet lefagyasztani. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden petesejt genetikailag egészséges, nem minden genetikailag egészséges petesejt bírja a fagyasztási és felolvasztási folyamatot, és nem minden felolvasztott petesejt fog megtermékenyülni és optimálisan fejlődni. Egy nő természetes ciklusában csak egy petesejt érik. Hormonális stimulációra van szükség ahhoz, hogy nagyobb számú petesejt érjen, és ne kelljen ismételt leszívást végezni a tárolt petesejtek optimális számának biztosítása érdekében. A statisztika azt mutatja, hogy annak az esélye, hogy egy pár egyetlen lefagyasztott petesejtből gyereket vigyen haza a szülészeti osztályról, valahol 5-12% között van, attól függően, hogy milyen korú nő petesejtjeit fagyasztották le. Ezért azt javasoljuk, hogy legalább 10 petesejtet fagyasszon le.

Mik a kockázatok?

Ennek az eljárásnak az orvosi kockázatai valójában minimálisak. A hiperstimulációs szindróma kockázata, amit az asszisztált reprodukció legsúlyosabb szövődményének tartanak, nagyon alacsony. Mivel az embrió nem kerül át a méhbe, a hiperstimuláció tünetei, még ha megjelennek is, csak nagyon rövid ideig tartanak. Minden nőnek újra meg kell fontolnia azt a döntést, hogy saját petesejtjeit lefagyasztja későbbi felhasználásra. Természetesen a reprodukciós terveitől függ, hogy hány éves korában szeretne anyává válni, van-e jelenleg élettársa, akivel gyermeket szándékozik összehozni, és még sok más okból.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie