Blog

Čo robiť po neúspešnom IVF?

Metóda umelého oplodnenia IVF patrí medzi najmodernejšie a veľmi úspešné metódy liečby neplodnosti. To však neznamená, že každý liečebný cyklus skončí tehotenstvom. Čo však robiť ak sa liečba nepodarí a ako zabezpečiť, aby mal ďalší pokus väčšiu šancu na úspech? 

Je prirodzené, že každý pár sa po neúspešnom IVF cykle zamýšľa nad príčinami. Netreba však prepadať negativite a snažiť sa hľadať vinníka. Pozitívny tehotenský test po prvom cykle si nájde približne polovica žien vo veku do 33 rokov. S rastúcim vekom sú tieto čísla ešte nižšie. Príčiny neúspechu môžu byť rôzne, pričom len máloktoré z nich vie priamo ovplyvniť pacient. Preto sa netreba vzdávať, ale práve naopak – treba si povedať, že všetko zlé, je na niečo dobré. 

Keď neúspech dláždi cestu k úspechu

Zaručený recept na úspešnú liečbu IVF neexistuje. Každý pár je iný a má svoju jedinečnú kombináciu faktorov, ktoré sú príčinou neplodnosti. Na začiatku podstupujú všetky páry základné vyšetrenia a rozhovor s lekárom. Tieto pomáhajú vylúčiť alebo potvrdiť najčastejšie a najľahšie odhaliteľné príčiny neplodnosti, prípadne nasmerovať ďalší postup pri diagnóze tých vzácnejších, vyžadujúcich si komplexnejšie vyšetrenia. 

Keďže sa za neplodnosťou často skrýva kombinácia viacerých faktorov, nie vždy sa podarí odhaliť všetky ešte pred prvým liečebným cyklom. Vyžadovalo by si to veľké množstvo vyšetrení, z ktorých by sa nakoniec mnohé ukázali ako zbytočné. Liečba by sa kvôli nim predražila a stala sa tak pre niektorých nedostupnou. Preto vždy zostane určitá skupina príčin, ktorých odhaleniu pomôžu až poznatky priamo z liečby. Aj neúspech tak má pri liečbe neplodnosti veľkú hodnotu.

Naši lekári každú takúto liečbu podrobne analyzujú a svoje zistenia s párom konzultujú, aby sa doplnili potrebné vyšetrenia a nastavil nový manažment liečby. Indikáciou pre niektoré pokročilejšie vyšetrenia je práve neúspešná liečba. Aj preto sa šanca na otehotnenie s opakovanými cyklami zvyšuje, ako nám ukazujú aj dáta v grafe. Každý neúspech vás tak posúva bližšie k vysnívanému bábätku.

Nie vždy musí byť niečo zle

Aj zdravý pár do 30 rokov má v rámci jedného menštruačného cyklu iba približne 25% šancu otehotnieť. Reprodukčný systém človeka je veľmi komplexný, a aj preto je bežné, že aj keď sú všetky dostupné vyšetrenia v poriadku, neplodnému páru sa po IVF nepodarí otehotnieť. Ukazuje nám to aj skúsenosť s IVF pani Danky, ktorej prvý embryotransfer nevyšiel aj napriek veľmi kvalitnému embryu. Pani doktorka sa preto rozhodla pre vyšetrenie maternicových NK buniek, aby sa vylúčila imunologická príčina neplodnosti, ktorá by vysvetľovala neúspech liečby. Výsledky ale vyšli v poriadku a tak pani Danka po krátkej pauze podstúpila druhý embryotransfer, ktorý už dopadol úspešne. Nebolo teda potrebné meniť stratégiu liečby a úspech sa dostavil. Nie vždy to skrátka výjde na prvýkrát, aj keď je na prvý pohľad všetko v poriadku. Dôležité je nevzdávať to, dôverovať lekárovi a v liečbe vytrvať.

Čo môže pre úspech spraviť pacient? 

Hoci platí, že veľa z faktorov vplývajúcich na úspech liečby pacient ovplyvniť nevie, existuje niekoľko dôležitých, ktoré má naopak výhradne vo svojich rukách. Najdôležitejším z nich je čas – a to hneď v dvoch rovinách. Prvou je doba trvania neplodnosti a druhou vek. Aj keď sa to mnohým môže zdať málo, už po jednom roku neúspešnej snahy otehotnieť je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Šanca spontánne otehotnieť po roku snahy je už veľmi malá, navyše s ďalšou dobou snaženia sa zvyšuje aj vek. 

Ako sme mohli vidieť na grafe, vek partnerky zohráva veľmi významnú rolu a okolo 35. roku nastáva výrazný trend poklesu úspešnosti IVF liečby. Aj preto pri pároch, kde má partnerka nad 35 rokov, odborníci odporúčajú návštevu centra už po pol roku neúspešnej snahy. 

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý má v rukách pacient je životospráva. Fajčenie, pitie alkoholu, nadváha a obezita, stres, nedostatok spánku – to sú všetko faktory, ktoré negatívne vplývajú na plodnosť žien, ako aj mužov. Pri liečbe IVF má veľký vplyv na šance na úspešné uchytenie embrya práve váha pacientky, keďže nadmerné, rovnako ako príliš nízke množstvo tuku ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu.

Všetky tieto poznatky potvrdzujú aj skúsenosti z našich kliník. Najvyššiu úspešnosť liečby máme v prípadoch kedy: 

  • je doba neplodnosti páru do 3 rokov
  • vek partnerky do 33 rokov 
  • BMI partnerky v rozmedzí 18,5 – 24,9

Dôležitá je aj psychika

Neplodnosť vie byť sama o sebe psychicky náročná. Keď sa to spojí s hormonálnou stimuláciou a prípadným sklamaním z neúspešného embryotrasnferu, vie to byť naozaj ťažké na psychiku. Sila psychiky a pozitívneho myslenia pritom v medicíne vždy zohrávala dôležitú úlohu a inak tomu nie je ani pri liečbe neplodnosti. 

Preto je dôležité snažiť sa naladiť pozitívne a nezaťažovať si hlavu negatívnymi myšlienkami, ktoré ničomu nepomôžu a iba nás vystresujú. Častou radou mnohých pacientiek, ktoré si takouto situáciou prešli je snažiť sa sústrediť na niečo iné. Či už ide o nejaký koníček alebo aktivitu – od štrikovania až po bicyklovanie, dôležité je uvoľniť telo aj hlavu. Mnohí si ako dobrého pomocníka pochvaľujú aj akupunktúru, meditáciu alebo cvičenie jógy. Nie každému sa však od problémov s neplodnosťou a neúspechom liečby odpútava tak ľahko. Ak patríte medzi nich, určite neváhajte navštíviť psychológa, či už jednotlivo, alebo ako pár. 

Liečba neplodnosti občas býva neľahký boj a ako to už býva, polovica víťazstva je v našej hlave. 

Za 20 rokov sme pomohli tisíckam párov splniť si svoj sen o dieťati.

Objednajte sa na konzultáciu a pomôžeme aj vám.

Radi vás privítame v našich priestoroch centra asistovanej reprodukcie Gyncare v Nitre alebo Košiciach

Objednať konzultáciu 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Objednať konzultáciu
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie