Blog

Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor peteérésed van. Mikor van a megfelelő idő?

Próbáltok gyereket összehozni a pároddal, de még néhány hónap után sem látsz két csíkot a terhességi teszten? Fontos, hogy tudjátok, hogyan működik a szervezet, és mikor van a legnagyobb esélye a teherbeesésre a menstruációs ciklus során.

Normál körülmények között havonta egy pete érik a petefészekben, amely a peteérés során a petefészekből a kismedence üregébe szabadul ki, ahonnan a petevezetékbe kerül.

A petevezetékben a petesejt megtermékenyül spermával, és a megtermékenyített petesejt (korai embrió) ezután a petevezetékből a méhbe kerül. Körülbelül a megtermékenyítés utáni hatodik napon az embrió befészkeli magát a méh üregében, és ott tovább fejlődik és növekszik.

Első pillantásra ez egyszerű folyamatnak tűnhet. Az igazság azonban az, hogy a folyamat nagyon bonyolult, és helyes lefolyása több szerv – a hipotalamusz és az agyalapi mirigy, a petefészkek, a petevezetékek és a méh – kölcsönhatásától függ. Az ovuláció után a petesejt 24 órán keresztül készen áll a megtermékenyítésre. Ha ez idő alatt nem termékenyül meg, elpusztul, és egy adott ciklusban már nem eshet teherbe.

Najplodnejšia ste, keď ovulujete

Mindazonáltal a spermiumok túlélési képessége egy nő petevezetékében védtelen nemi közösülés után nagyon változó. Normál spermiogram paraméterek mellett a spermiumoknak legalább 3 napig túl kell élniük a petevezetékekben, de néha akár 7 napig is.

Továbbra is igaz, hogy egy nő csak az ovuláció idején eshet teherbe (ez az a nap, amikor egy petesejt bejut a petevezetékbe). A buzgó spermának ott kellene várnia rá). Másrészt fel kell ismerni, hogy a nő teste nem gép, és a nőnek nem mindig ugyanazon a napon érik a petesejtje. Még egy teljesen egészséges nőnek sem kell minden hónapban ovulálni – az ilyen menstruációs ciklusokat anovulációsnak nevezzük.

Honnan tudod, hogy peteérésed van?

Az ovuláció kimutatására számos hazai módszer létezik, amelyeket az alábbiakban ismertetünk. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a módszerek valóban tájékoztató jellegűek. Ha nem biztos abban, hogy peteérése van-e, forduljon nőgyógyászához.

Számítás a szokásos ciklushosszból

Ez a legegyszerűbb módszer, amely azon a tényen alapul, hogy az ovuláció és a következő menstruáció kezdete közötti időszak körülbelül 14 napig tart. Ez a számítás csak azoknak a nőknek jó, akiknek rendszeres a ciklusuk. Ha 14 napot von le a várható menstruáció dátumából, akkor megkapja azt a dátumot, amikor legvalószínűbb a peteérés.

Ha egy nőnek 28 napos menstruációs ciklusa van, az ovuláció – a petesejt felszabadulása a petefészekből – körülbelül a menstruációs vérzés megjelenését követő 14. napon következik be. Ha a ciklus hosszabb, az ovuláció később következik be (35-napos ciklus esetén az ovuláció a ciklus 21. napja). Ezzel szemben, ha a ciklus rövidebb, a peteérés a ciklus 14. napja előtt (a 21-napos ciklus esetén az ovuláció a ciklus 7. napján következik be).

Méhnyak nyálkahártya figyelése

Abban az időben, amikor legtermékenyebb, megváltozik a méhnyakból kiválasztódó nyálka jellege, és a nő ezt váladéknak tekinti. Peteéréskor a váladék hígabb, átlátszóbb és nagyobb mennyiségben termelődik. Közvetlenül az ovuláció után besűrűsödik és fehér színűvé vállik.

Alaphőmérséklet mérése

Az alaphőmérséklet – az a testhőmérséklet, amelyet közvetlenül az ébredés után mérnek, és az ovuláció után akár 0,5 °C-al is növekszik. Ezután emelkedett marad a következő menstruációig vagy a teljes terhesség alatt.

Ovulációs tesztek

Az ovulációs tesztek, amelyeket bármely gyógyszertárban vagy akár drogériában is megvásárolhatnak, kimutatják az úgynevezett luteinizáló hormon jelenlétét a vizeletben, amely felelős az ovuláció kiváltásáért. Legnagyobb előnyük, hogy előre felkészítenek az ovulációra, mert ez a hormon nagy mennyiségben képződik már 12-36 órával az ovuláció előtt.

Ovuláció megállapítása nőgyógyásznál

Az ovuláció meghatározásának legpontosabb módja az ultrahanggal történő megerősítés és a hormonok vérből történő meghatározása. A várható ovuláció előtt a nőgyógyász ultrahangos vizsgálatot, ún. follikulometria-t végez, amely során megméri az érő tüsző méretét a petefészken, sőt elég nagy pontossággal meg tudja mondani, hogy mikor várható a peteérés.

Körülbelül 7 nappal az ovuláció után a vér progeszteronkoncentrációjának mérésével meg tudja mondani, hogy az ovuláció helyesen történt-e, és hogy a progeszteron szintje elegendő-e a terhességhez.

Mi a legfontosabb

A legfontosabb azonban egy dolog felismerése. Ha egy nő teherbe akar esni, kényelemben és nyugalomban kell lennie.

Az alaphőmérséklet rendszeres mérése és az ismételt ovulációs tesztek egy idő után nagyon megterhelő tényezővé vállnak. Idővel ez a stressz átkerülhet a partnerre, és negatívan befolyásolhatja a kapcsolatot. Figyelembe véve, hogy az ovuláció nem egy beállított ébresztőóra, még egy egészséges nőben is viszonylag széles tartományban változhat. A reproduktív orvostudomány szakértői nem javasolják az ovuláció monitorozását és a nemi aktus időzítését a ciklus közepére. A megfelelő baba próbálkozás védtelen szexuális kapcsolatot jelent 2-3 naponként az egész hónap folyamán. Ez biztosítja, hogy valóban van esélye teherbe esni, még akkor is, ha az ovuláció késik. Természetesen magától értetődőnek kell lennie, hogy egyszer megfigyeljék, hogy zajlik-e az ovuláció, és megvizsgálják a partner spermiogram paramétereit.

Ha még mindig nem tudják elérni a két csíkot a terhességi teszten, akkor bármikor vegyék fel velünk a kapcsolatot. Nemcsak abban segítünk, hogy kiderítsük, miért nem esik még mindig teherbe, hanem a probléma megoldásában is.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie