Petesejt/Spermium donáció

Petesejt adományozóknak

Petesejt adományozóknak

Ki adományozhat petesejtet?

Szlovákiában a petesejt adományozás névtelen, törvényes, önkéntes és ingyenes. Az anonimitás kölcsönös. Nem fogja tudni, hogy kinek adtuk a petesejteket, és a petesejtek címzettje sem tudja, ki adta őket. A Gyncare asszisztált reprodukciós központ 1000 euró támogatást fizet az adományozónak ideje és költségei kompenzálásaként, ha sikeres a petesejt adományozás.

A petesejt adományozás minden feltételét a Szlovák Köztársaság jogszabályai szabályozzák:

Az egészségügyről, az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 576/2004. számú Jogszabály kimondja, hogy egy névtelen adományozó által adományozott ivarsejtek felhasználhatók egy nő mesterséges megtermékenyítésére. Csak 19 és 32 év közötti nő lehet névtelen adományozó. A névtelen adományozó nem lehet cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személy.

Az asszisztált reprodukciós módszereinek és eljárásainak elvégzésére felhatalmazott szolgáltató köteles gondoskodni a névtelen adományozó és a meddő házaspár kölcsönös anonimitása, valamint a névtelen adományozó és az asszisztált reprodukcióból született gyermek névtelenségének megtartására.
Az a szolgáltató, aki elvégezte a névtelen adományozó egészségügyi alkalmasságának felmérését, köteles megőrizni az adományozó egészségügyi adatait a mesterséges megtermékenyítéstől számított 30 évig, és írásos kérelem alapján tájékoztatni a meddő házaspárt vagy az asszisztált reprodukcióval született felnőttet a névtelen adományozó egészségi állapotáról.

Az adományozó nem jogosult pénzügyi vagy egyéb térítésre az ivarsejtek gyűjtéséért. A szolgáltató a névtelen adományozónak csak az ivarsejtek adományozásával kapcsolatos, célirányosan, gazdaságosan és bizonyíthatóan felmerült költségeit téríti meg.

Ahhoz, hogy adományozó legyen, győződjön meg arról, hogy megfelel az alábbi feltételeknek:

 • életkor 19 és 32 év között,
 • nincs súlyos betegsége,
 • BMI (testtömeg-index) maximum 28,
 • minimális végzettség: középiskola érettségi vizsgával.

Petesejt adományozási eljárás

 1. Ha úgy dönt, hogy segít, csak hívja a kassai központot a +421 908 297 710 számon vagy a nyitrai központot a +421 917 854 437 számon. Az adományozáshoz tartozó kérdőívet is kitöltheti.
 2. IVF koordinátoraink megbeszélnek egy időpontot önnel.
 3. Az első konzultációt követően a következő vizsgálatokat kell elvégeznie központunkban:
 • alapvető nőgyógyászati ​​és ultrahang vizsgálat,
 • fertőző és szexuális úton terjedő betegségek vérből történő vizsgálata,
 • genetikai vizsgálatok és konzultáció klinikai genetikussal,
 • személyes és családi kórtörténet kérdőíve.

Ha minden feltételnek megfelel, akkor bekerül a petesejt adományozási programba. A teljes folyamat a kérdőív kitöltésétől a petesejt leszívásig átlagosan 3-4 hónapot vesz igénybe.

Petesejt adományozás folyamata

 1. A petesejtek adományozást a petefészkek stimulálása előzi meg, amely körülbelül 10 napig tart.
 2. Egyedül adja be magának a hormonális injekciókat az orvos által előírt protokoll szerint. Nővérünk részletesen elmagyarázza a beadást.
 3. A stimulációs időszak alatt follikulometriát (ultrahang vizsgálat) végeznek, hogy ellenőrizzék a tüszők (a petesejtet tartalmazó üreg) növekedését. Az eredmények alapján meghatározzuk a petesejt leszívás napját.
 4. A petesejt leszívás járóbeteg eljárás, amelyet rövid ideig tartó érzéstelenítésben végeznek, és körülbelül 10 percig tart.
 5. Két órával az eljárás után hazamehet egy felnőtt kíséretében.
 6. Másnap folytathatja megszokott életvitelét.

Szívesen lenne petesejt adományozó?

A kitöltött kérdőív elküldése után az IVF koordinátorunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és add időpontot az első látogatásra központunkba, ahol részletesen elmagyarázzuk a petesejt adományozás elvét, és válaszolunk minden kérdésére. Ez a látogatás semmire nem kötelez. A petesejt adományozással kapcsolatos döntése szabad és önkéntes.

Nem valószínű, hogy komplikációk lépnek fel, de tájékoztatni kell róluk. A leggyakoribb lehetséges szövődmény a hiperstimulációs szindróma, amelyben a petefészkek túlreagálják a kezelést. Enyhe alhasi fájdalmat érezhet, vagy puffadást. Röviddel a petesejt leszívás után a tűszúrás miatt kisebb hüvelyi vérzés léphet elő. A páciensek túlnyomó többségének azonban nincsenek problémái. A petesejt adományozók leggyakrabban fiatal nők, akik mindennapi életüket gond nélkül folytatják a petesejt leszívás követő napokban.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie