Blog

Férfi meddőség. Minden, amit tudni kell róla.

A meddő párok akár felénél a férfi partner részéről is gond merül fel.

A férfiak meddősége sajnos még mindig tabutéma a társadalmunkban, és a férfiak gyakran félnek a spermográfiától. 

Olvasson tovább, hogy megtudja:

 • Mit mutat az ondófolyadék vizsgálata – spermiogram?
 • Hogyan zajlik a spermiogram vizsgálat.
 • Mik a férfi meddőség okai.
 • Mik a férfiak meddőségét kimutató vizsgálatokról.
 • Hogyan kezelhető a férfi meddőség és hogy gyógyítható-e.
 • Mik az alapvető szempontok a férfi meddőség megelőzésénél.

Hogyan zajlik a spermiogram vizsgálat?

A spermiogram egy egyszerű vizsgálat. A laboratóriumban csak egy ondófolyadék mintára van szükségük a vizsgálat elvégzéséhez. A vizsgálatot 2-5 napos önmegtartóztatás előzi meg. A Központunkban a férfiak számára intimitást biztosító helységek állnak rendelkezésre, viszont lehetőséget biztosítunk az otthon vett minta vizsgálatának megszervezésére is, ha az ügyfél számára az orvosi környezet kellemetlen. 

A spermogram vizsgálat során a spermiumok számát, mozgékonyságát és alakját és egyéb paramétereket vizsgálunk. Az optimális spermiogram paraméterek még garantálják a 100%-os termékenységet, viszont a normális értékeket kimutató spermiogram eredmény 95%-ban kizárja a meddőséget.

A pár meddőségének több azonosított oka lehet, melyeket a vizsgálatok mindkét partner oldalán kimutathatnak.

A termékenység kérdése mindig a pár mindkét felét érinti. Ezért központunkban mindkét partnert átfogóan vizsgáljuk. Ha a meddőségre úgy tekintünk, mit egy több részből álló bonyolult kirakóra, csak akkor tudjuk sikeresen kirakni, ha minden összetevőt számításba veszünk. Így például a partnerek életkorát, milyen ideje próbálkoznak családot lapítani, a múltbeli sebészeti beavatkozások és sok más tényező szerepe számít. Mindkét partner reproduktív egészségének megfelelő kivizsgálása az alapja a pár megfelelő irányításának a gyermekhez vezető úton.

Ha a férfi optimális spermiogram paraméterekkel rendelkezik és a párja is fiatal és egészséges, a fogantatás általában nem jelenthet gondot. Idősebb korban lévő pár esetében azonban, amikor a nők természetes fogamzóképessége jelentősen csökken, az azonos értékű a spermiogram eredmények már nagy gondot jelenthetnek.

Ha a spermogram alapvető értékei a normális határokon belül mozognak, az ondó vizsgálatát funkcionális spermavizsgálatokkal lehet kiegészíteni, amelyek még átfogóbb képet adnak a spermiumok biológiai minőségéről. A funkcionális spermiogram-vizsgálatok nagyon fontosak például a pár ismételt spontán vetélése esetén. https://gyncare.sk/sluzby/diagnostika-neplodnosti/diagnostika-neplodnosti-muza/ – aláhúzott szöveg kapcsolata

A leggyakoribbak közé tartoznak:

 • életmódbeli tényezők – elhízás, dohányzás, nehézfémek, elektromágneses sugárzás, alkohol és drogfogyasztás, gyakori szaunázás, szűk fehérnemű, magas zsírtartalmú étrend,
 • genetikai tényezők (a kromoszómák számának vagy szerkezetének változásai),
 • korábbi rákkezelés, gyermekkori rejtettheréjűség, hereműtét vagy sérvműtét, heresérülések,
 • visszatérő húgyúti fertőzések,
 • hormonális változások,
 • bizonyos gyógyszerek (anabolikus szteroidok, tesztoszteron) szedése és egyes krónikus betegségek (cukorbetegség, vese- és májbetegség).

Ezeken felül a férfi meddőség esetében adott egy viszonylag nagy betegcsoport, amelyben nem tudjuk megmagyarázni a spermiogram romló paramétereinek okát. Ilyen esetben megmagyarázhatatlan (idiopátiás) férfi meddőségről beszélünk.

Az olyan spermiogram esetében, melyek nem mutatják ki az optimális értékeket,  megpróbáljuk megkeresni a diagnózis okát.

Ilyen esetben a férfiak a köv. vizsgálatokon való részvétele ajánlott:

 • Ismételt spermiogram, mivel paraméterei idővel sokat változhatnak. A kimutatott eredményeket egy gyakori, szövődménymentes vírusfertőzés is befolyásolhatja. Ezért a nem optimális eredményt legalább egyszer ellenőrizni kell egy bizonyos időintervallumon belül.
 • Klinikai urológiai vizsgálat – a prosztata és a herék tapintáson alapuló vizsgálata.
 • Here-ultrahang.
 • Bizonyos hormonok koncentrációjának meghatározása vérből.
 • Funkcionális spermiogram vizsgálat, amellyel kimutathatóak a spermiumokhoz kötődő antitestek, a spermiumok genetikai károsodása és számos más tényező.
 • Genetikai vizsgálat súlyos spermiogram-rendellenességek esetén.

Bizonyára érdekli, hogyan kezelik a férfi meddőséget, és hogy gyógyítható-e.

A meddőség gyógyszeres kezelése, mely más diagnózisok esetében megszokott és melynek során a beteg bevesz egy tablettát mire az állapota megjavul, valószínűleg nem létezik. Mindig a meddőség okait keressük, és azokat kezeljük. Fontos megjegyezni, hogy mindkét partnert kezeljük.

Fiatal páciensek és rövid ideig tartó fogamzási kísérletek esetén első lépésben mindig egyszerű megoldásokkal próbálkozunk – életmódváltás, stresszcsökkentés, testsúlyoptimalizálás, dohányzás megszüntetése. Ez esetben masszív vitaminterápia is javíthatja az állapotot.

A férfi meddőség egyes eseteiben a hormonkezelésnek van értelme.

Súlyos spermiogram-rendellenességek, idősebb korú partnerek és hosszú ideig tartó meddőség esetén egyértelműen az asszisztált reprodukciós módszerekkel történő kezelésnek van a legnagyobb sikeraránya. A mesterséges megtermékenyítés rendkívül elegáns módon oldhatja meg a férfi meddőség tényezőjét. Az IVF esetében elegendő minimális számú jó minőségű sperma, amelyből a párnak több gyermeke is megfoganhat. 

A modern reprodukciós orvostudomány nemcsak a spermiogram átlagon aluli eredményeivel is tud dolgozni, hanem képes segíteni az olyan férfiakon is, akik ondója nem tartalmaz spermiumokat. Ilyen esetben közvetlenül a hereszövetből próbáljuk kinyerni a hímivarsejteket.

Amennyiben nem állapítunk meg súlyos problémát, a legtöbb esetben elegendő az életviteli változtatások bevezetése:

 • testsúlycsökkentés,
 • dohányzás elhagyása,
 • stressz kerülése,
 • mérsékelt alkoholfogyasztás,
 • drogok és anabolikus szerek kerülése,
 • elegendő alvás,
 • herék túlmelegedésének kerülése,
 • egészséges étrend,
 • testmozgás.

Hozzá kell tennünk, hogy a hímivarsejtek érése körülbelül 3 hónapig tart, ezért javasoljuk, hogy legalább 6 hónappal a teherbeesés előtt vegye fel az egészségesebb és felelősségteljesebb szokásokat.
Talán nem is gondolnánk, de manapság, a rohanó életmódunkban a párokat gyakran emlékeztetni kell arra, hogy a közösülés gyakorisága is fontos.
Különösen a spermiogram lelet határos eredményei esetén, amikor a spermiumok nagy valószínűséggel nem maradnak életben néhány napon át petevezetékben, a gyakoribb közösülés jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 0000800 300 000 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome