Blog

Férfi meddőség. Minden, amit tudni kell róla.

A meddő párok akár felénél a férfi partner részéről is gond merül fel.

A férfiak meddősége sajnos még mindig tabutéma a társadalmunkban, és a férfiak gyakran félnek a spermográfiától. 

Olvasson tovább, hogy megtudja:

 • Mit mutat az ondófolyadék vizsgálata – spermiogram?
 • Hogyan zajlik a spermiogram vizsgálat.
 • Mik a férfi meddőség okai.
 • Mik a férfiak meddőségét kimutató vizsgálatokról.
 • Hogyan kezelhető a férfi meddőség és hogy gyógyítható-e.
 • Mik az alapvető szempontok a férfi meddőség megelőzésénél.

Hogyan zajlik a spermiogram vizsgálat?

A spermiogram egy egyszerű vizsgálat. A laboratóriumban csak egy ondófolyadék mintára van szükségük a vizsgálat elvégzéséhez. A vizsgálatot 2-5 napos önmegtartóztatás előzi meg. A Központunkban a férfiak számára intimitást biztosító helységek állnak rendelkezésre, viszont lehetőséget biztosítunk az otthon vett minta vizsgálatának megszervezésére is, ha az ügyfél számára az orvosi környezet kellemetlen. 

A spermogram vizsgálat során a spermiumok számát, mozgékonyságát és alakját és egyéb paramétereket vizsgálunk. Az optimális spermiogram paraméterek még garantálják a 100%-os termékenységet, viszont a normális értékeket kimutató spermiogram eredmény 95%-ban kizárja a meddőséget.

A pár meddőségének több azonosított oka lehet, melyeket a vizsgálatok mindkét partner oldalán kimutathatnak.

A termékenység kérdése mindig a pár mindkét felét érinti. Ezért központunkban mindkét partnert átfogóan vizsgáljuk. Ha a meddőségre úgy tekintünk, mit egy több részből álló bonyolult kirakóra, csak akkor tudjuk sikeresen kirakni, ha minden összetevőt számításba veszünk. Így például a partnerek életkorát, milyen ideje próbálkoznak családot lapítani, a múltbeli sebészeti beavatkozások és sok más tényező szerepe számít. Mindkét partner reproduktív egészségének megfelelő kivizsgálása az alapja a pár megfelelő irányításának a gyermekhez vezető úton.

Ha a férfi optimális spermiogram paraméterekkel rendelkezik és a párja is fiatal és egészséges, a fogantatás általában nem jelenthet gondot. Idősebb korban lévő pár esetében azonban, amikor a nők természetes fogamzóképessége jelentősen csökken, az azonos értékű a spermiogram eredmények már nagy gondot jelenthetnek.

Ha a spermogram alapvető értékei a normális határokon belül mozognak, az ondó vizsgálatát funkcionális spermavizsgálatokkal lehet kiegészíteni, amelyek még átfogóbb képet adnak a spermiumok biológiai minőségéről. A funkcionális spermiogram-vizsgálatok nagyon fontosak például a pár ismételt spontán vetélése esetén. https://gyncare.sk/sluzby/diagnostika-neplodnosti/diagnostika-neplodnosti-muza/ – aláhúzott szöveg kapcsolata

A leggyakoribbak közé tartoznak:

 • életmódbeli tényezők – elhízás, dohányzás, nehézfémek, elektromágneses sugárzás, alkohol és drogfogyasztás, gyakori szaunázás, szűk fehérnemű, magas zsírtartalmú étrend,
 • genetikai tényezők (a kromoszómák számának vagy szerkezetének változásai),
 • korábbi rákkezelés, gyermekkori rejtettheréjűség, hereműtét vagy sérvműtét, heresérülések,
 • visszatérő húgyúti fertőzések,
 • hormonális változások,
 • bizonyos gyógyszerek (anabolikus szteroidok, tesztoszteron) szedése és egyes krónikus betegségek (cukorbetegség, vese- és májbetegség).

Ezeken felül a férfi meddőség esetében adott egy viszonylag nagy betegcsoport, amelyben nem tudjuk megmagyarázni a spermiogram romló paramétereinek okát. Ilyen esetben megmagyarázhatatlan (idiopátiás) férfi meddőségről beszélünk.

Az olyan spermiogram esetében, melyek nem mutatják ki az optimális értékeket,  megpróbáljuk megkeresni a diagnózis okát.

Ilyen esetben a férfiak a köv. vizsgálatokon való részvétele ajánlott:

 • Ismételt spermiogram, mivel paraméterei idővel sokat változhatnak. A kimutatott eredményeket egy gyakori, szövődménymentes vírusfertőzés is befolyásolhatja. Ezért a nem optimális eredményt legalább egyszer ellenőrizni kell egy bizonyos időintervallumon belül.
 • Klinikai urológiai vizsgálat – a prosztata és a herék tapintáson alapuló vizsgálata.
 • Here-ultrahang.
 • Bizonyos hormonok koncentrációjának meghatározása vérből.
 • Funkcionális spermiogram vizsgálat, amellyel kimutathatóak a spermiumokhoz kötődő antitestek, a spermiumok genetikai károsodása és számos más tényező.
 • Genetikai vizsgálat súlyos spermiogram-rendellenességek esetén.

Bizonyára érdekli, hogyan kezelik a férfi meddőséget, és hogy gyógyítható-e.

A meddőség gyógyszeres kezelése, mely más diagnózisok esetében megszokott és melynek során a beteg bevesz egy tablettát mire az állapota megjavul, valószínűleg nem létezik. Mindig a meddőség okait keressük, és azokat kezeljük. Fontos megjegyezni, hogy mindkét partnert kezeljük.

Fiatal páciensek és rövid ideig tartó fogamzási kísérletek esetén első lépésben mindig egyszerű megoldásokkal próbálkozunk – életmódváltás, stresszcsökkentés, testsúlyoptimalizálás, dohányzás megszüntetése. Ez esetben masszív vitaminterápia is javíthatja az állapotot.

A férfi meddőség egyes eseteiben a hormonkezelésnek van értelme.

Súlyos spermiogram-rendellenességek, idősebb korú partnerek és hosszú ideig tartó meddőség esetén egyértelműen az asszisztált reprodukciós módszerekkel történő kezelésnek van a legnagyobb sikeraránya. A mesterséges megtermékenyítés rendkívül elegáns módon oldhatja meg a férfi meddőség tényezőjét. Az IVF esetében elegendő minimális számú jó minőségű sperma, amelyből a párnak több gyermeke is megfoganhat. 

A modern reprodukciós orvostudomány nemcsak a spermiogram átlagon aluli eredményeivel is tud dolgozni, hanem képes segíteni az olyan férfiakon is, akik ondója nem tartalmaz spermiumokat. Ilyen esetben közvetlenül a hereszövetből próbáljuk kinyerni a hímivarsejteket.

Amennyiben nem állapítunk meg súlyos problémát, a legtöbb esetben elegendő az életviteli változtatások bevezetése:

 • testsúlycsökkentés,
 • dohányzás elhagyása,
 • stressz kerülése,
 • mérsékelt alkoholfogyasztás,
 • drogok és anabolikus szerek kerülése,
 • elegendő alvás,
 • herék túlmelegedésének kerülése,
 • egészséges étrend,
 • testmozgás.

Hozzá kell tennünk, hogy a hímivarsejtek érése körülbelül 3 hónapig tart, ezért javasoljuk, hogy legalább 6 hónappal a teherbeesés előtt vegye fel az egészségesebb és felelősségteljesebb szokásokat.
Talán nem is gondolnánk, de manapság, a rohanó életmódunkban a párokat gyakran emlékeztetni kell arra, hogy a közösülés gyakorisága is fontos.
Különösen a spermiogram lelet határos eredményei esetén, amikor a spermiumok nagy valószínűséggel nem maradnak életben néhány napon át petevezetékben, a gyakoribb közösülés jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie