Meddőség diagnosztika

Férfi meddőségének diagnosztikája

Férfi meddőségének diagnosztikája

Manapság a párok akár 50%-ának is gondja van a spermiumvizsgálat keretein belül. Férfiak meddőségét most már a meddőség ugyan olyan fontos okának tekintik, mint a női tényezőt. A férfi meddőséget az Andrológiai Ambulancia kezeli az asszisztált reprodukciós központokban.

A spermiogram paraméterei és a spermatermelés zavarai

A férfiak meddőségi vagy fogamzási problémái elsősorban a spermiumok minőségének romlásában nyilvánulnak meg. A mai populációban a spermiogram paraméterei romlanak, és a 20. század közepéhez képest a spermiogram standardokat többször is csökkenteni kellett. Általában azonban a meddőségért a világ hibás, amelyben jelenleg élünk – a munka, a légszennyezés, az elfogyasztott ételek, a dohányzás és természetesen a stressz.

A férfi meddőség kezelésével kapcsolatban a vizsgálatnak ki kell zárnia a gyulladásos betegségeket, krónikus fertőzéseket, varicocele-t, hormonális problémákat. A férfiak kis részének hormonális kezelést írnak elő – leggyakrabban az antiösztrogének csoportjából származó gyógyszerekkel.

Az ondó első vizsgálata

A spermiogram paraméterei minden vizsgálatnál változnak, ezért az eredményeket szakembereink komplex módon értékelik, odafigyelve a többi kivizsgálásra. Az egyes minták közötti különbségek nagyon nagyok lehetnek, ezért mindig szükség van egy újabb ondóminta vizsgálatára. Nem javasoljuk, hogy egy vizsgálatból idő előtti következtetéseket vonjon le. Az ondó vizsgálatot 3-5 napos szexuális absztinencia után lehetséges elvégezni.

Az alap kivizsgálás meghatározza:

 • az ondó mennyiségét, kinézetét és cseppfolyóssá válásának idejét,
 • ondósejtek mennyiségét egy milliliterre,
 • ondósejtek mozgékonyságának és formájának kivizsgálását.
  Kivizsgálás ára 15 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem térít.  

Az ondó specializált kivizságálása:

 • Trial wash test – Trial wash test – ondósejtek leválasztása a spermaplazmáról (ondó több összetevőitől). Attól függően, hogy mennyi ondósejtet tudunk begyűjteni, jobban eltudjuk dönteni, hogy az asszisztált reprodukciós módszer lesz-e a legmegfelelőbb.
  Kivizsgálás ára 45 €. . Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem térít. 
 • Ondósejt elleni antianyagok vizsgálata az ejakulátumban – amennyiben az ejakulátumban találhatóak antianyagok, a terhesség esélye csökken, annak ellenére, hogy a spermiogram vizsgálat eredményei normál tartományban vannak.
  Kivizsgálás ára 60 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.
 • HALOSPERM – ondósejtek DNS integritásának tesztje, mely során megállapítják a károsult genetikai tulajdonságokkal rendelkező spermiumokat. Tudniillik, hogy azoknál kisebb a petesejt megtermékenyítésének az esélye.
  Kivizsgálás ára 130 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.
 • A spermium DNS integritásának vizsgálata idő elteltével Dyn Halosperm
  Kivizsgálás ára 250 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.
 • Oxisperm – vizsgálat a spermiumok oxidatív károsodásának diagnosztizálására. Javasoljuk dohányzóknál, varikokelében szenvedő (a here visszeres elváltozása) férfiaknál, túlsúly esetében és negatív környezeti hatások fennállása esetén.
  Kivizsgálás ára 60 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.
 • Vital Test – megkülönböztetni az élettelen vagy élő nem mozgó spermiumot. A klasszikus spermiogram vizsgálatnál nem tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik energiahiányos, és melyik halott.
  Kivizsgálás ára 30 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.
 • SpermPack – az ondó átfogó vizsgálata (koncentráció, mozgékonyság, sperma morfológia, spermium elleni antitestek, spermium DNS integritási teszt, Oxisperm, Vital Test).
  Kivizsgálás ára 240 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.

Ha nemrégiben lázas betegsége volt, vagy antibiotikumot szedett, akkor jobb halasztani a vizsgálatot, hogy ezek a tényezők ne befolyásolják az eredményeket.

A spermiogenezis súlyos rendellenességei

A spermiogenezis nagyon súlyos rendellenességei esetén mesterséges megtermékenyítés – in vitro megtermékenyítés javasolt. Az asszisztált reprodukciós módszerek nagy sikeresen képesek megoldani a férfi meddőség tényezőjét, és bevett gyakorlat, hogy még azoknak a férfiaknak is születhet genetikailag saját gyermeke, akiknek nincs egyetlen spermája sem az ejakulátumban, és azután a mesterséges megtermékenyítés következik. Az IVF sikere a férfi meddőségi faktorban magasabb, mint amikor a probléma a partnernő oldalán van.

 • Sperma gyűjtés sebészeti módszerrel MESA/TESE
  Kivizsgálás ára 500 €. Ezt az eljárást az egészségbiztosító nem téríti.

Ha nem állapítanak meg komoly problémát, akkor elegendőek a rendszeres intézkedések

Tanulmányok azt mutatják, hogy a spermiogram rendellenességeinek 30-80%-át az oxidatív stressz és az ejakulátum antioxidáns kapacitásának csökkenése okozza. Ha egy pár babát szeretne, azonnal abba kell hagynia a dohányzást, figyeljen az egészséges táplálkozásra és kerülje a stresszt. Az antioxidánsok közül a C és E vitamint, a Q10 koenzimet, de a cinket, a szelént, a karnitint, a folsavat, az N-acetil-ciszteint és sok más készítményt is ajánlunk.

A meddőség nem férfi vagy női probléma, hanem mindig egy pár problémája

Nincs olyan termékenységi teszt, amely akár férfit, akár nőt vizsgálna, és egyértelmű következtetést vonna le arról, hogy melyiknél van a probléma. A megtermékenyítés folyamata nagyon bonyolult. A meddőség oka akkor is a férfi oldalán lehet, ha a spermiogram alapvizsgálata teljesen normális.

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Jelentkezzen ingyenes konzultációra, és mi önöknek is segítünk.

Konzultáció foglalása +421 800 300 000 +421 800 300 000 Konzultáció foglalása
Gyncare logo

Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome