Meddőség kezelése

Lombik program – alap kezelés

Lombik program – alap kezelés

Standard lombik (IVF) ciklus

IDŐPONT FOGLALÁS

Az In vitro fertilizáció (IVF) egy laboratóriumi eljárás, amely során a petesejt a méhen kívül kerül megtermékenyítésre. A lombik program (IVF) az egyik leghatékonyabb eljárás a meddőség kezelésére.
Az IVF általában intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) segítségével történik, amikor a spermiumot közvetlenül a petesejtbe juttatjuk. Előnye, hogy ennél a módszernél egyetlen egy spermium elegendő.
Az így megtermékenyített petesejt tenyésztődik és egy bizonyos időszak után a méhbe helyeződik, ahol ideális esetben megfogan és tovább fejlődik.

Mesterséges megtermékenyítés (IVF) a következők segítségével végezhető:

 • a pár ivarsejtjei –  petesejt és spermium
 • partner petesejtje és donor spermium
 • donor petesejtj és a partner spermiuma
 • donor petesejtj és donor spermium

Az eljárás átlagos sikere: Jelenleg az IVF ciklusok sikeressége 50-60% között mozog egy ciklusra nézve. De fontos kihangsúlyozni a sikeresség eltéréseit az egyes életkori kategóriákban. Míg a nők 30. éves koráig a sikeresség meghaladja a 60%-ot, a 40 évnél idősebb hölgyeknél a sikeresség a 15 % határt súrolja.

IDŐPONT FOGLALÁS

Mikor javasoljuk a lombik programot?

A mesterséges megtermékenyítés alkalmazására számos indikáció utal, az alapvetőek a következők:

 1. Nem átjárható petevezetékek, petevezeték hiánya – sebészeti beavatkozás következtében
 2. Spermiogram kóros paraméterei
 3. Nő endometriózisa
 4. Petefészek funkcionalitásának lehetséges elégtelensége
 5. Genetikai javallatok
 6. Immunológiai javallatok
 7. Idiopátiás meddőség – megmagyarázhatatlan meddőség, amikor nem tudjuk megállapítani
  a meddőség okát 2-3 IUI ciklus alkalmazása után.

Natív ciklus és soft ciklus

Natív és soft ciklusnál hasonló folyamatról van szó, mint a klasszikus IVF-nél. A különbség annyi, hogy a natív ciklusnál a méhen kívüli megtermékenyítés hormonális stimuláció nélkül történik, a soft ciklusnál pedig a hormonális stimuláció rövidebb és az adagok alacsonyabbak, mint a klasszikus stimuláció során.

 1. Natív ciklus méhen kívüli megtermékenyítés hormonális stimuláció nélkül, mely során az orvos a természetesen megérett tüszőből veszi ki a petesejtet.
 2. A soft ciklus hasonlóan zajlik, de a petesejt leszívása előtt a páciens hormonális stimulációt kap. Viszont az adagok alacsonyabbak és a stimuláció jelentősen rövidebb, mint a standard IVF során.

A további folyamatok mindkét eljárásnál egyeznek az IVF ciklus folyamatával. Laboratóriumban elvégezzük a méhen kívüli megtermékenyítést, az embrió tenyésztését és ezt követőleg annak méhbe való behelyezését.
Beavatkozás átlagos sikere: A soft ciklusoknál 15-17% körül mozog az egy stimulációra eső sikerarány. A kumulatív siker 3 ciklusra nézve megközelítőleg 30%. Nem léteznek pontos statisztikák a natív ciklusok sikerét illetően, általánosságba véve ebben az esetben a siker viszonylag alacsony – kevesebb mint 10% per ciklus.

Mikor javasoljuk ezt a beavatkozást?

A natív ciklusokat, tekintettel a statisztikára, nagyon ritkán ajánljuk pácienseinknek. Soft ciklus mellett többnyire azok a páciensek döntenek, akik elutasítják a klasszikus hormonális stimulációt, illetve azok a páciensek, akik elutasítják az embrió krioprezervációját (fagyasztását) és csak csekély mennyiségű petesejtet akarnak megtermékenyíteni. Individuális esetekben a soft ciklusok alkalmasak idősebb női páciensek számára, illetve azok számára, akik nem reagálnak optimálisan a klasszikus stimulációra. 

Tudjon meg többet a lombik programról.

IDŐPONT FOGLALÁS

20 év alatt több ezer párnak segítettünk megvalósítani a gyermekekkel kapcsolatos álmaikat.

Szervezzen egy konzultációt szakértőinkkel, és mi önöknek is segítünk.

Örömmel várjuk Önt a Gyncare asszisztált reprodukciós központunkban Nyitrán vagy Kassán

Konzultáció foglalása 0800 300 000 / Po-Pia: 7.30-15.300800 300 000 Po-Pia: 7.00-15.30 Konzultáció foglalása
Gyncare logo
Je nám ľúto, web gyncare.sk nie je možné prezerať cez váš internetový prehliadač.

Pravdepodobne používate už nepodporovanú verziu. Z tohto dôvodu vám odporúčame nainštalovať si najnovšiu verziu Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox. Prostredníctvom týchto prehliadačov si užijete náš web v celej kráse.

stiahnuť prehliadač google chrome
Gyncare Vyhľadávanie